Poljaci uče engleski s Tuskom, Česi se smeju svom premijeru

Milan Lazarević, Prag

Legendarni iskaz bivšeg premijera Poljske i budućeg predsednika EU “poliš maj ingliš”, list Gazeta viborča iskoristio da počne Poljake da uči engleski, dok se Česi (zasad) samo smeju kako njihov premijer izgovara engleske reči
(foto, bivši poljski premijer ubrzano usavršava engleski jezik)

Iz specijalnog priloga poljske Gazete viborče (Wyborcza) čitaoci ovog, najtiražnijeg i najuglednijeg lista u postkomunističkim zemljama Evrope, mogu saznati koje su reči najmilije američkom predsedniku Baraku Obami, o čemu treba da se govori u društvu s engleskom kraljicom, o čemu se u anglosaksonskom svetu ne govori u dobrom društvu, kako treba elegantno nekog izgrditi, ili se požaliti. Tamo nisu samo lekcije i gramatika engleskog nego i saveti psihologa kako da se najlakše izađe na kraj sa učenjem ovog jezika bez koga se gotovo nikud u svet ne može...

Unikatni serijal ovaj list objavljuje svakodnevno već nekoliko dana. U njemu se čitaoci uče engleski, a to ima da zahvale svom, od prekjuče bivšem premijeru Donaldu Tusku.

polis-inglis

Logo elektronskog poljsko-engleskog rečnika na Guglu

Poliranje poljskog engleskog

Tusk (56) od 1. decembra treba da postane predsednik Saveta EU ali sa engleskim ne stoji baš dobro. Serijal u Gazeti viborči ide pod naslovom “Polish my Engelish: Učimo sa Donaldom Tuskom”.  Sada već legendarni spoj reči Tusk je izgovori na svojoj prvoj konferenciji za stranu štampu na kojoj je govorio više poljski nego engleski i novinarima obećao: “I will polish my English” (Usavršiću moj engleski). A ovo “polish” na engleskom znači i “poljski”, a ne samo polirati, u prenosnom značenju – doterati, odnosno usavršiti.

Tusk sada, u susret preuzimanju čelne funkcije u EU, svakodnevno ide na najintenzivniji mogući kurs engleskog jezika koji traje 80 dana.

“Pan premijer govori tečno engleski ali je to nekakav poljski engleski, treba da još radi naročito na izgovoru”, izjavila je ovom listu lektorka za engleksi u Institutu UMCS Malgorčata Gajevski (Malgorzata Gajewski).     

Poljaci sada imaju mnogo više vremena i drugih mogućnosti da uče engleski. Ali, kako konstatuje ovaj list, oni i 25 godina posle pada “gvozdene zavese” imaju velike probleme sa engleskim.

Mnogi su naučili engleski  tek kada su to morali pošto su otišli u Veliku Britaniju gde sada radi više od milion Poljaka, a jedan milion je tamo već bio na radu i vratio se.

bohuslav_sobotka

Česi se smeju svom premijeru Bohuslavu Sobotki zbog njegovog engleskog, ali izgleda da se i on dobro zabavlja

Od engleskog, važnije poznastvo sa Nemcima

U nedavno objavljenom svetskom istraživanju efekata učenja engleskog (EF tj English Proficiency Index), Poljaci su prošli najbolje od zemalja tzv Višegradske četvtorke. Zauzeli su osmo mesto između 60 zemalja. Mađari su bili deveti, Slovaci 18. a Česi 20. (iskustvo potpisnika ovih redova koji već godinama živi u Češkoj a često je boravio u ostalim zemljama ovog regiona je sasvim suprotno – ubedljivo najgori su u poznavanju stranih jezika Mađari, potom Poljaci, a najbolji su Česi, takvo stanje potvrđuju i ranije vršena istraživanja Evrobarometra).      

Engleski jezik političara je dosta česta tema u Poljskoj. Najvišu funkciju u EU dobio je Tusk koji ima problema s engleskim ali francuski, što bi se reklo narodski, nema pojma. U nominaciji mu je svakako pomoglo što je sasvim dobro naučio nemački (što mu i nije bilo naročito teško kao pripadniku kašupske manjine čiji je jezik prertpeo veliki uticaj nemačkog) ali verovatno još više što ima veoma dobre veze s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.     

Kandidat za šefa diplomatije EU je bio poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski (Radoslaw Sikorski) ali zasad ostaje u zemlji pošto bi dvojica Poljaka na dve od tri najviše funkcije bilo previše (treća funakcija je predsednik Evropske komisije). Šikorski je završio studije na Oksfordu, oženjen je poznatom američkom novinarkom En Ejplbaum (Anne Applebaum), engleski mu je savršen.Francuski, koji je uz engleski i dalje zvanični jezik EU, počeo je, međutim, da uči tek ove godine.

Engleski, premijera Bohuslava Sobotke, i dalje zabavlja Čehe, iako je imao šansu i obavezu da ga nauči još kao raniji ministar finansija i šef  socijademokratske stranke. Na internetu se ovih dana pojavio snimak jednog govora Sobotke na skupu evropskih socijalista. Oslovio je prisutne sa “der frenc”.

“Dakle, tako engleski govori naš premijer. Nije čudo da na sve u EU klima poslušno glavom”, komentarisala je evroskeptička Stranka slobodnih građana.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...