„Spasibo Putine“ - zahvaljuju se Finci na jevtinijoj hrani zbog sankcija

M.L.

Kvalitetni prehrambeni proizvodi, posebno skupi sirevi, znatno pojeftinili jer ne mogu više da se izvoze u Rusiju
(ilustracija, prizor iz finske samoposluge sa reklamom za rasprodaju sira "oltermani")

Finski trgovci istakli su na mnogim izlozima cedulje na kojima piše da se zahvaljuju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog embarga na uvoz hrane iz zemalja EU i drugih država koje su uvele sankcije Rusiji.

Finske markete preplavila je tzv Putinova roba tj kvalitetni prehrambeni artikli koji su znatno pojevtinili pošto ne mogu više da se izvoze u Rusiju. Ta roba se odlično prodaje i prodavci i kupci se raduju...

Finskoj, inače, u poslednje vreme ne ide više ništa tako dobro kao ranije. Njihov ponos Nokiu - do nedavno najvećeg svetskog proizvođača mobilnih telefona - preuzeo je  američki Majkrosoft i spasio ga od stečaja ali upravo ovih dana otpušta hiljade radnika u finskim fabrikama ovog giganta. Finska, koja izvozi dosta prehrambenih prerađevina u Rusiju, pogođena je dosta ruskim embargom a u poslednje vreme se sve češće govori o padu vlade.

Embargo Rusije je, međutim, paradoksalno doneo i radost Fincima, bar potroščačima i trgovcima, zbog pojevtinjenja skupe prehrambene robe namenjene izvozu. Skupi sirevi, koji su bili namenjeni izvozu za Rusiju, a sada su počeli da se prodaju u domaćim trgovinama dobili su naziv „Putinov sir“. Idu kao alva, na njih se čeka u redovima.

Finska kompanija S grup (Group), koja objedinjuje nekoliko trgovinskih lanaca, prodala je za samo dva-tri dana oko 100 tona sira Oltermani po ceni nižoj za 50 posto od prvobitne. Regali s robom koja ju pojevtnila obeleženi su natpisima kao što su „Spasibo Putine! Jevtini sirevi“ ili „Putinov sir – ovde u prodaji“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...