“Oslobođena istočna ukrajina” - ratno-turistička destinacija!

M.L.

Organizuju se ekskurzije u gradove istočne Ukrajine, iz kojih je armija Ukrajine isterala proruske separatiste – što je bliže “frontu” skuplje je
(foto - RT, Most dignut u vazduh u Donjeckom regionu)

Anonimna grupa Ukrajinaca nudi adrenalinske ekskurzije u istočnoukrajinske gradove kojih je armija isterala proruske sepratiste. O tome je prvi javio ukrajinski informativni portal Vkulake, a potom zapadnoevropska štampa.

Cena ekskurzija zavisi prvenstveno od blizine vojnih operacija – što su im bliže skuplje su. Na socijalnim mrežama ovaj ratni turizam naišao je, uglavnom, na veoma negativne komentare.

Razgledati mesta gde su se vodile borbe – bombardovane zgrade, uništene mostove, puteve, oklopne transportere... mogu turisti za najjevtiniju cenu od 1.00 hrivni tj oko 60 evra. Tačnje, toliko stoji dvočasovni izlet u Slavjansk, koji je bio uporište separatrista a u ruke vladinih snaga pao je početkom jula. Ukoliko turisti hoće da putuju u opasnije oblasti, moraju da doplate  - u nekim slučajevima čak i osam puta više. Za takve ekskurzije neophodna je odgovarajuća oprema, uključujući i pancirne prsluke.

Na plakatima kojima se pozivaju zainteresovani, domaći kao i stranci, da dođu u ratne zone, “turoperatori” ističu da turisti mogu “oboriti s nogu” svoje prijatelje selfi fotografijama s bojišta. Organizatori ovih ekskurzija ostali su nepoznati i pored napora novinara da nešto više saznaju o njima.

Neki učesnici ovih izleta, kako piše britanska štampa, među kojima je bilo izgleda i nešto stranaca, pohvalili su se na socijalnim mrežama ne samo fotografijama nego i “suvenirima” s ratišta – čaurama metaka, nagorelim komadima raznih materijala...

No, na socijalnim mrežama preovlađuju komentari puni ogorčenja i osude. Ekskurzije se označavaju kao morbidne i prostitucija. Jedna od blogerki je pozvala organizatore da “junaštvo” radije koriste za doborovoljnu pomoć i rad na uklanjanju posledica ratnih sukoba.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...