U Poljskoj se od maja usled pijanstva utopilo 223 ljudi

Milan Lazarević, Prag

Poljski alkoholičari, slično ruskim ljubiteljima votke, zimi se veoma često smrzavaju ali se leti, zbog blaže klime, neretko dave u rekama i jezerima. U pitanju je severnjački, „votka stil“ pijenja alkohola na iskap, plus demonstracija tzv slovenske duše i junačenja
(foto, alkoholizam opasan i za mlade i za starije, posebno na plažama)

Protekli vikend je u Poljskoj bio tragičan po broju ljudi koji su se udavili prilikom kupanja. Na raznim kupalištima, rekama, jezerima, uglavnom tamo gde nema spasilačkih službi, udavilo se u subotu i nedelju 22 ljudi. U preko dve trećine slučajeva uzrok utapanja je, prema TVP, koja se poziva na policijske statistike, bilo - pijanstvo.

Statistike od početka sezone kupanja, od maja, još su poraznije. U tom periodu udavilo se 223 osobe, uglavnom, pod uticajem alkohola.

Kako se tvrdi, s izvesnom dozom preterivanja, na poljskim plažama na Baltiku, rekama i jezerima, prosto je retkost videti treznog muškarca. Poljacima, koji ne spadaju u neke baš “razvijene” plivačke nacije,  pa još uz to osokoljenim votkom, kupanje je često zaista smrtna opasnost.  “Izvesnom 51-godišnjem muškarcu iz mesta Okunice iz Lublinskog vojvodstva, koji se utopio, izmereno je da je u krvi imao skoro pet promila alkohola. Dvojica mladića koja su se u nedelju utopili u jezeru Čos kod Mragova na severu Poljske, imala su u krvi po nešto više od 2,5 promila”, navodi se u policijskim izveštajima. 

Ovi podaci su tragični i ako se uporede s prošlogodišnjim. Naime, lane je tokom cele sezone kupanja živote izgubilo 609 Poljaka koji su svoje “junaštvo” i plivačke veštine demonstrirali u pijanom stanju,  tj oko trećine više nego 2012. Ova godina bi, zavisno od toga kakvo bude vreme u avgustu i septembru, bila tu negde na višegodišnjem proseku, iako se sada votka pije nešto manje nego ranije, jer mlađe generacije prelaze na pivo i vino. Karakter se, ipak, sporije menja od izbora pića.

Policija je ove godine  pokrenula dobrovoljničku akciju “Plivaj bez promila” s ciljem da se snizi broj ovih tragičnih slučajeva. Niko ne može, međutim, naterati kupače da mere količinu alkohola u krvi i da im se potom se zabrani ulazak u vodu, tako da ova akcija ima više propogandno-upozoravajući značaj što nikako ne znači da, ako nema ničeg pametnijeg, nema smisla.  

Zanimljivo je, inače, da najviše Poljaka “gine” zbog alkohola zimi kada se prosečno smrzne čak i nekoliko hiljada njih usled teškog pijanstva. Taj fenomen smrzavanja alkoholisanih je, inače, još  više karakterističan za Rusiju koja ima još hladniju klimu i gde se, takođe, votka pije na sličan, “severnjački” način  - na iskap, da bi se što pre postiglo “željeno stanje”, pa onda šta bude – bude... Srodne slovenske duše.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...