Slovačka i češka veza Šarića, Kosmajca & co

Milan Lazarević, Prag

Znalo se i ranije gotovo sve o narkobosovima ali su oni, ipak, stalno, uspešno izbegavali hapšenje...
(foto, Kosmajac, desno)

Slovačko državljanstvo odnosno pasoš, kako je još ranije otkriveno, imao je kum narkomafije na Balkanu, Darko Šarić. On je sada u pritvoru gde igra neku čudnu igru s vrhom srpske policije, ali to izgleda ne smeta pravosudnim organima. Ovih dana saznalo se, tojest otkriveno je onima koji to nisu znali, da slovački pasoš ima i, ako se tako može reći, glavni diler, tj šef maloprodaje Šarićevog narko-holdinga koji je, kako se čini, još moćniji i opasniji od svog dobavljača, od čijeg se imena do prekjuče drhtalo, “a niko nije smeo da ga javno izgovori“.

Darko-Saric

Darko Šarić na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu

Istraga u Slovačkoj

O tome kako su oni, i ne samo oni (nego i drugi, naročito narko-mafijaši) dobijali slovačke pasoše, ovih dana će i zvanično u ovoj zemlji biti pokrenuta istraga. Njihova imena ne figuriraju u Slovačkoj ni na jednom registru privrednih subjekata tako da je očito da se radi o najgrubljoj zloupotrebi onih koji su pasoš izdali što će, kako je najavio lično ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, biti istraženo i najstrožije kažnjeno.

Kosmajčevo ime, da posetimo, niko nije, navodno, smeo da spomene dok se na to nije, spektakularno, u direktnom tv prenosu, odvažio predsednik vlade Aleksandar Vučić koji je, inače, u poslednje vreme gotovo zaboravio na Šarića. Iznenađujuće je izgledalo njegovo busanje u grudi, da samo on ima hrabrosti da javno pomene Kosmajčevo ime koje je, inače, prisutno u raznim „belim“ i drugim knjigama o kriminalu i mafiji u Srbiji već skoro deceniju i po. No, biće to nevažno ako se posreći da uhvate Kosmajca koji je izgleda mnogo veštiji i samozatajniji od hvalisavog i logorejičnog Crnogorca Šarića...

Odmah potom, kao što se moglo očekivati - zli jezici bi rekli, poručeno mu je direktno preko izjave Vučića - Kosmajac je napustio Srbiju s pasošem Slovačke i prešao granicu s Crnom Gorom. Kosmajac nema, izgleda, poverenje u pasoš rodne mu Srbije, iako za njim, kao što je zvanično poznato, nema raspisane nikakve poternice.

vucic kosmajac kzs

Aleksandar Vučić, na konferenciji za štampu u petak 20. juna imenovao Dragoslava Kosmajca kao najvećeg trgovca drogom u Srbiji "koga se svi plaše"

Kupljena državljanstva

O Šariću i Kosmajcu nemá nikakvih podataka u javno pristupačnim slovačkim registrima vlasnika firmi i preduzetnika tako da je misteriozno kako se oni uopšte dobili državljanstvo, što upućuje na to da se radi o teškoj zloupotrebi onog koji im je pasoš izdao ili falisifikatu (ovo drugo je manje verovatno jer su njih dvojica imali više nego dovoljno para da plate za državljanstvo tako da svi dokumenti budu u redu).

Uvidom u registar firmi, koji je u Češkoj pristupačan na Internetu od 1997, može se saznati da je Šarić maja 1995. osnovao firmu I. Q. Consulting, zajedno sa još dva građanina sa adresama u Pragu, mada bi se po imenima pre moglo pretpostaviti da su sa Balkana. I Šarić je tu upisan sa adresom iz Češke, u Mladoj Boleslav. Ta firma, registrovana za usluge u turizmu i ekonomsko-organizacioni konslating, likvidirana je početkom 2010.

Drugu firmu – Solimba ZM, Šarić je osnovao 1998. sa još osmoricom građana iz Srbije i Crne Gore (Beograda, Pljevalja i Novog Sada). Tu je Šarić upisan s pljevaljskom adresom. Zanimljivo je da je Solimba, koja ima Čehinju za direktora, registrovana za iznajmljivanje stanova, poslovnih i drugih prostora, i davanje usluga u tim prostorima. To bi moglo da znači da je je eventualno kupio neke stanove i lokale ovde... Ostaje pitanje da li je pokrenut postupak da se ta imovina makar popiše kako bi eventualno bila dostupna srpskom pravosuđu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...