Lepenovi, ćerka i otac, u žestokoj svađi

M.L.

Marini, koja je od oca 2011. preuzela vođenje stranke i osetno joj povećala popularnost, smeta grubi ekstremni antisemitizam starog Lepena koji je sada počasni predsednik stranke
(foto, Lepenovi)

Šefica francuske nacionalističke stranke Narodni front (FN) Marina Lepen (Marine Le Pen) ukinula je na vebu stranke videokutak u kome je njen otac – osnivač i počasni presednik FN Žan-Mari Lepen (Jean-Marie Lepen) komentarisao tekuća zbivanja. To se dogodilo pošto je Lepen u petak izazvao  oštro negodovanje i kritike u javnosti jednom svojom grubom antisemitskom izjavom. Lepen se oseća posle toga oseća izdanim od strane svoje kćeri.

U svom poslednjem istupanju na portalu stranke Lepen je kritikovao nekoliko umetnika koj su se postavili protiv FN. Za pevača Patrika Briela (Patrick Bruel), za čije jevrejsko poreklo svi znaju, Lepen je rekao da će ga „ubaciti u peć“ i još se uz to i slatko nasmejao. To je izazvalo u Francuskoj, poznatoj po osetljivosti na antisemitizam, talas protesta a Marina Lepen se javno distancirala od izjave oca.

„Kćer mi je zabila nož u leđa. Ona je stvorila problem. Da se nije oglasila, polemika ne bi trajala više od šest sati. U svojih 85 godina nemam nameru da se menjam. Ako je ljutim - neka me ubije. Ja nemam nameru da se ubijem. Hoću unapred da vas upozorim da ako mi se uskoro desi neka nezgoda, treba da znate da nije bilo od moje volje“, citira veb LesInrocks starog Lepena u članku o njegovoj svađi s ćerkom.

Lepen je bio ranije više puta osuđivan zbog širenja rasne mržnje i za negiranje nacističih zločina, na primer u izjavi kojom je plinske komore u nacističkim logorima bagatelizovao kao „detalje istorije“.

Evroposlanikinja Marina Lepen, od kada je preuzela stranku nastoji da je oslobodi opterećujućeg ekstremističkog imidža iz vremena dok je strankom vladao njen otac.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...