Rusija: priprema se zabrana prodaje votke većim delom vikenda

M.L.

Politika suzbijanja veoma raširenog alkoholizma putem poskupljenja votke i drugih žestokih pića ne daje očekivane efekte pa se zato traže i druga rešenja
(ilustracija: u Rusiji muškarci žive kraće od svetskog proseka, smatra se i zbog preteranog ispijanja alkohola)

Specijalna ekspertska komisija pri vladi Rusije za borbu protiv alkoholizma priprema predlog prema kome bi se prodaja pića sa više od 15 procenata alkohola zabranila od subotnjeg popodneva do kraja vikenda. Predlog, kako se tvrdi, uživa podršku premijera Dimitrija Medvedeva.

U opticaju je i incijativa da se zabrani prodaja žestokog alkohola mlađima od 30 godina koja, kako se čini, ima manje izgleda da prođe.

Problem alkoholizma je u Rusiji dugoročan i mnogi su ga pokušavali da reše – od carskih vremena preko Lenjina, do Gorbačova i Putina, ali bez većeg uspeha. Poslednjh godina ruske vasti nastoje da građane od pijenja alkohola odvrate, pre svega, ekonomskim sredstvima, tojest drastičnim povećanjem cena tako da su votka i druga žestoka pića u Rusiji sada skuplja nego u dugim postkomunistiičkim zemljama.      

Smrtnost, pre svega muškaraca u produktivnom veku, u Rusiji daleko prevazilazi svetske standarde. Svaki peti Rus umire od posledica prekomerne upotrebe alkohola, tojest godišnje oko 400 hiljada ljudi, još skoro 300 hiljada njih umre od posledica pušenja, a oko 100 hiljada od droga. Životni vek muškaraca je zato, kao nigde u svetu, toliko izrazito kraći nego kod žena. To samo pogoršava polnu strukuru stanovništva i produbljuje nesrazmeru žena prema muškarcima koja je stvorena naročito u Drugom svetskom ratu.

Ruski eksperti se dosta inspirišu skandinavskim modelom borbe protiv alkoholizma. Na primer, u Norveškj, Švedskoj i Finskoj žestoki alkohol se može kupiti samo u specijalnim državnim prodavnicama i to u ograničenim količinama i po veoma visokim cenama. Kritičari ove, praktično prohibitivne, mere ukazuju da zbog toga Nordijci često idu na izlete u okolne zemlje, naročito u Dansku, radi konzumiranja akohola, a krijumčarenje akohola je postalo nešto gotovo sasvim uobičajeno za ove zemlje čija je stopa kriminaliteta, inače, među najnižima u svetu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...