EU podviknula Mađarima zbog neoporezovanog pečenja rakije

Milan Lazarević, Prag

Iz Brisela stiglo uzpozorenje, zasnovano na presudi Evropskog suda pravde, da se bez poreza ne može nigde na teritoriji EU proizvoditi rakija
(ilustracija, Pečenje "domaće rakije", tradicija, kultura)

Odmah po formiranju 2010, vlada Viktora Orbana je, u svom populističkom stilu, dala Mađarima jedan zaista velikodušni „poklon“, dozvolila je da svako može za svoje potrebe, bez poreza, proizvesti godišnje u „domaćoj radnosti“ 50 litara voćnog destilata tj rakije od 86 procenata alkohola. S dosta zakašnjenja, posle četiri godine, stiglo je upozorenje iz Evropske komisije, zasnovano na presudi Suda pravde EU iz Luksemburga, da se bez poreza na teritoriji EU ne može proizvoditi ni najmanja količina rakije.

„Neprihvatljiva provokacija briselskih birokrata“

Umesto da se potraži neko rezervno rešenje, na primer, u vidu poreskih olakšica za rakiju za sopstvene potrebe, iz mađarske vlade Briselu je odgovoreno veoma oštro, gotovo uvređeno. Najžešći je bio nadležni, tj ministar agrara, Šandor Fazekaš (Sandor Fazekas) prema kome se radi o neprihvatljivoj provokaciji briselskih birokrata koji pojma nemaju šta znači panaš lenka (tj domaća rakija) za tradiciju i kulturu Mađara (kad ovako reaguju Madjari, šta će tek reći milioni Srba, na čelu sa njhovim predsednikom, čija se kultura još teže može zamisliti bez pečenja svoje rakije?).

Retko se ko, međutim, zamislio šta je Mađarskoj donelo tokom protekle četiri godine ovo rakijsko poresko oslobođenje. Već na prvi pogled jasno je da je ustanovljena količina koja se oslobađa od poreza - više nego preterana.

Kada se peračuna na uobičajenu sadrižnu alkohola, proizilazi da  svaki Mađar može u domaćoj radinosti (kao za svoje potrebe) da proizvede 100 litara rakije sa 43 posto alkohola. Ispada da Mađari po glavi stanovnika godišnje popiju 43 litara rakije!

Budžet na gubitku 350 miliona evra

I laiku je jasno da je ova mera „u interesu kulture i tradicije“ mogla samo da otvori širom vrata za crno tržište rakije. Ljudi su počeli masovno da kod kuća ali i u destilerijima, peku rakiju, u okviru kvote za svoje potrebe, i potom ilegalno prodaju tu rakiju. Počela je prodaja i prava na kvotu...

Nije da nije bilo protesta ali su ti glasovi koji su upozoravali, na primer,  da je svaki deseti Mađar alkoholičar, bili usamljeni. Ni poreznici se nisu bunili jer je tu meru, koja je značajno oštetila državni budžet, donela vlada i čvrsto stajala iza nje uz široku društvenu podršku.

Prema procenama uglednog internet portala Agraszektor, zbog ove mere došlo je do smanjenja poreskih prihoda od najmanje 100 milijardi forinti tj oko 350 miliona evra za četiri godine.

Oporezovana prozvodnja voćnih destilata je u ovom četvorgodišnjem periodu smanjena za 15 do 20 posto, može se pretpoostaviti da se ta količina samo prebacila u neoporezovanu prozvodnju. Lane je, inače, u Mađarskoj zabeležen rekordni rod voća što je omogućilo i rekordnu prozvodnju rakije od čega se, procena je, najmanje 20 miliona litara prodalo nelegalno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...