U Ukrajini nestalo 13 milijardi kubika gasa!

M. Lazarević

Oko dve trećine gasa u rezervoarima u Ukrajini nestalo bez traga, niko ne zna kako i niko ne prihvata odgovornost. Krađa teška – 6,2 milijarde dolara
(foto, Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer)

U rezervoarima plina u Ukrajini nalazi se sada samo trećina od količina koje bi morale biti tamo, ustanovile su nadležne vlasti, s velikim iznenađenjem. U rezervoarima je, prema dokumentima, trebalo da bude 20 milijardi kubika gasa ali je tamo svega nešto malo više od sedam milijardi kubika!

Krađa nesumnjiva - lopov nepoznat

Premijer Arsenij Jacenjuk, koji je o tome juče informisao poslanike, rekao je da se ne zna kako i kuda je nestalo tih skoro 13 milijardi kubika. Smatrao je, ipak, za potrebno da doda da on nije ukrao taj plin - to izgleda govori da je svima jasno da se ne radi ni o kakvoj grešci u knjigovodstvu i papirima nego da je taj nedostajući plin u rezervoarima jednostavno  ukraden. A ko je ukrao, i šta je s tim uradio, naravno, to se ne zna...

O kakvoj se aferi radi govori podatak da ta količina gasa koja nedostaje vredi, po cenama koje je Ukrajina plaćala Rusiji (oko 400 dolara 1.000 kubika) fantastičnih 6,2 milijarde dolara.

Opasnost po isporuke za Evropu

Holding Naftogaz je monopolski uvoznik gasa ali, takođe, upravlja gasovodom i rezervoarima gasa. No, ti rezervoari nisu samo za potrebe Ukrajine, nego za dopunske isporuke gasa Evropi tokom zime i zato ta kradja ne pogađa samo Ukrajinu.

Naftogaz sada ne dopunjava rezervoare jer se ne slaže s povećanjem cena ruskog gasa. Moskva je cenu gasa ne samo povisila nego najavljuje da će isporučivati samo onoliko gasa koliko Kijev plati i da nema više plina sa odloženim plaćanjem, na šta su ukrajinske vlade bile navikle.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je juče lidere članica EU da bi ovakve i slične pojave u Ukrajini mogle ugroziti isporuke ruskog gasa  njihovim zemljama jer je Ukrajina tranzitna zemlja prilikom transporta gasa u Evropu.  Već se događalo da je Ukrajina, kada joj je zbog neplaćanja uskraćivan ruski gas, jednostavno uzimala gas iz gasovoda namenjen evropskim potrošačima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...