Poljski poslanik traži posao u Britaniji da bi razumeo emigrante

M.L.

Artur Debski se sprema da živi na Ostrvu sa 100 funti nedeljno. Prihvatio bi posao na pranju sudova ili u trgovini
(foto, Dejli telegraf, Centar za zapošljavanje u Britaniji: Poljacima izgleda bolji nego sistem koji se koristi u Poljskoj)

Poljski poslanik Artur Debski odlučio je da preko sopstvenog iskustva utvrdi zašto njegovi zemljaci odlaze tako često da rade i žive u Velikoj Britaniji.

Ovaj poslanik iz opozicione Liberalne stranke „Tvoj pokret“ doleteo je u toj nameri krajem prošlog vikenda na Ostrvo, avionom jedne lou kost kompanije. On sam priznaje da je njegov engleski dosta loš, kao što je to, uostalom, i kod većine njegovih zemljaka koji dolaze ovamo da rade.  Planira da preživljava sa 100 funti nedeljno.

artur poljak poslanik

Artur Debski, poljski poslanik na privremenom radu u Engleskoj

Smeštaj je obezbedio preko Fejsbuka. Posao nije još našao ali očekuje da će ga naći. Računa da bi mogao naći bar posao u kuhinji, kao što je pranje sudova, ili u trgovini - dopunjavanje regala s robom. Ako mu ni to ne pođe za rukom, prijaviće se kao nezaposleni na birou rada da bi video kako to funkcioniše u ovoj zemlji.

Debski se pita, posebno, zašto mladi Poljaci odlaze na rad u Britaniju. On smatra da je za Poljsku veoma opasan odliv mlade, produktivne radne snage.

“Hoću da proverim zašto u Britaniji sistem funkcioniše a u Poljskoj ne”, izjavio je on listu Dejli telegraf (The Daily Telegraph). Prema anketama, čak 70 posto Poljaka planira ili bar razmišlja o tome da ode u inostranstvo - uprkos tome što Poljska poslednjih godina po tempu ekonomskog rasta i smanjivanju nezaposlenosti, prednjači među zemljama-novim članicama EU.   

U Velikoj Britanji, prema zvaničnim podacima, živi nešto manje od 600 hiljada Poljaka (prema procenama, koje uzimaju u obzir i rad na crno - oko milion) koji su tamo počelio da dolaze ubrzo pošto je njihova zemlja, zajedno sa još devet drugih, uglavnom postkomunističkih zemalja srednje i istočne Evrope, primljena pre nešto manje od 10 godina u Evropsku uniju. Poljaka, inače, u Britaniji ima znatno više nego svih ostalih gastarbajtera iz novih članica Unije.

U Poljskoj jačaju, međutim, strahovanja da će mnogi od emigranata ostati u Britaniji sa zarađenim parama i da se neće vratiti u zemlju. Da su te bojazni opravdane pokazuje i nedavno saopštenje Narodne banke Poljske prema kome Poljaci šalju porodicama u zemlji sve manje zarađenog novca u Britaniji, a sve više troše i investiraju tamo gde rade i žive.

Prema anketi agencije Ipos, čak 72 procenata Poljaka u Britaniji planira da tamo ostane za stalno, da tamo osnuje porodicu i kupi kuću uz hipoteku, a 40 posto njih namerava da traži britansko državljanstvo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...