UKRAJINA IZBACILA IZ BIBLIOTEKA 19 MILIONA KNJIGA NA RUSKOM JEZIKU ILI IZ DOBA SSSR-A

ML

Prema istraživanjima iz 2019. Kijevsko-međunarodnog sociološkog instituta, oko polovine stanovništva pretežno govori samo ukrajinski, a oko 30 posto govori samo ruski, dok je ukrajinski jedini zvanični jezik u ovoj zemlji
(ilustracija, Nacionalna biblioteka Ukrajine Vernadskog, VNLU je glavna akademska biblioteka i glavni naučno-informativni centar u Ukrajini)

Do oktobra lane ukrajinske vlasti izbacile iz biblioteka, kako javlja Rojters, oko 19 miliona knjiga koje su bile na ruskom jeziku ili potiču iz doba Sovjetskog Saveza. Od tih 19 miliona knjiga, 11 miliona je bilo na ruskom jeziku.

"Izbačene su i neke knjige na ukrajinskom, koje su štampane u vreme sovjetske ere", izjavila je ovim povodom Rojtersu poslankinja Jevhenija Kravčukova. Ona je dodala da "postoji i preporuka da se se odstrane knjige čiji autori su podržali oružanu agresiju protiv Ukrajine".

U Ukrajini je, posle ruske aneksije Krima 2014, stalno ograničavano korišćenje ruskih knjiga. Proces je ubrzan od početka rata u Ukrajini. Od polovine prošle godine ograničena je distribucija ruskih knjiga kako bi se prekinule veze između dve susedne zemlje i politika, koja je prema stavu sadašnjih vlasti u Kijevu, "stolećima potiskivala ukrajinski identitet".

Prema Kravčukovoj, u ukrajinskim bibliotekama je oko 44 posto knjiga na ruskom jeziku, a ostatak na ukrajinskom ili na svetskim jezicima. Ubuduće će biblioteke nabavljati knjige samo na ukrajinskom i na svetskim jezicima.

Ukrajinski je jedini zvanični jezik u ovoj zemlji. Prema istraživanjima iz 2019. Kijevsko-međunarodnog sociološkog instituta, oko polovine stanovništva pretežno govori samo ukrajinski, a oko 30 posto govori samo ruski ili pretežno ruski (ostali anketirani nisu se hteli da se izjasne).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...