ŽENE U ISTOČNOJ NEMAČKOJ ZARAĐUJU VIŠE NEGO MUŠKARCI

ML

Na zapadu je to suprotno a tako je i u drugim zemljama Evrope u kojima su razlike u odnosu na plate još veće u korist muškaraca
(ilustracija, Žene iz istočne Nemačke koje nalaze partnere preko televizije ZDF, izvor Velt)

Zaposlene žene u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj zarađuju u proseku 82 evra više nego muškaraci. Na zapadu je to suprotno a tako je i u drugim zemljama Evrope u kojima su razlike u odnosu na plate još veće u korist muškaraca. Nekadašnja Istočna Nemačka je i pre ujedinjena dve Nemačke, bila poznata po tome, kao jedinstveni evropski fenomen.

Kako piše list Špigl (Der Spiegel), istraživanja pokazuju da su razlike u ukupnim platama između zapadnog i istočnog dela Nemačke u korist Zapada i dalje velike a da je to tako i kad su pitanje razlike između polova.

Prema poslednjim objavljenim podacima, prosečna bruto plata u istočnoj Nemačkoj iznosila je 3.007 evra, pri čemu su žene zaradjivale 3.060 a muškarci 2.978 evra. Na Zapadu muškarci prosečno zarađuju 3.787 evra a žene 461 evro manje.

U zapadnoj Nemačkoj je osetno više, nego u istočnoj, velikih firmi u sektorima u kojima dominiraju muškarci (prerađivački sektor, na primer). Nasuprot tome, na istoku je osetno veći udeo žena u javnoj upravi i zdravstvu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...