KAZAHSTAN (OPET) PREIMENOVAO SVOJ GLAVNI GRAD

ML

Sadašnji šef države Tokajev distancira se i na ovaj način od nekadašnjeg šefa države Nursultana Nazarbajeva
(ilustracija, Kazahstanska država vratila je staro ime glavnom gradu, pošto je tri godine nosio naziv po prethodnom predsedniku Nursultanu)

Kazahstanci zakonodavci u subotu su ponovo promenili ime glavnog grada svoje države tako što su mu vratili ranije ime Astana. Ime Nur-Sultan je grad dobio 2019. u znak počasti nekadašnjem šefu države Nursultanu Nazarbajevu. Međutim, sadašnji predsednik Kasim (Kasym) Žomart Tokajev i njegov vlada nastoje da se distanciraju od vladavine Nazarbajeva...

Astana je vetrovito mesto u severozapadnom, znatno hladnijem i slabije naseljenom delu zemlje, koje je zahvaljujući milijardama dolara od nafte i gasa, pretvoreno u pompeznu metropolu. Glavni grad je postala 1997. pošto je tadašnji predsednik Nazarbajev odlučio da glavni grad mora da se nalazi bliže geografskom središtu zemlje. Bivši glavni grad, i još uvek daleko najveća i značajnija metropola, Almati nalazi se na jugoistoku, bliže granici s Kirgistanom.  

Sadašnji šef države Tokajev se od Nazarbajeva distancira zbog jakih protesta, koji su izbili ove godine u januaru, usled poskupljenja goriva. Danas 82-godišnji Nazarbajev, iako nije više predsednik, do tada je raspolagao jakim ovlašćenjima kao šef vladajuće stranke Nur-Otan i kao predsednik državnog saveta bezbednosti. Posle ovih nemira on je bio prinudjen da se povuče sa svojih funkcija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...