LEPOTICE U UNIFORMI NEMA SAMO IZRAEL - I RUSKINJE U ARMIJI

ML

Žene su 2002. činile oko desetinu ukupnog broja vojnika Ruske Federacije
(ilustracija, Žene u uniformi imaju u Rusiji dugu tradiciju. Prvi put se pominju još u Prvom svetskom ratu)

U Izraelu, zahvaljući tome što je vojna služba obavezna za sve slobodne žene iznad 18 godina, tamošnje oružane snage mogu se pohvaliti zaista  pravim lepoticama. Mada ta obaveza ne važi u Rusiji, i tamo ima "vojnikinja" koje, kako piše češki časopis Refleks (Reflex), nisu ništa manje lepe od onih izraelskih.

zene-vojska-izrael-s.

Grupa izraelskih vojnika-žena pozira na slikovitom vidikovcu u Jerusalimu (izvor, Vašington post)

Malo je poznato da žene u uniformi imaju u Rusiji dugu tradiciju. Prvi put se pominju još u Prvom svetskom ratu kada su učestovale u poznatoj bici na Tanenbergu (Tannenberg). Njihov broj je, međutim, s obzirom na veličinu ruske armije, može se reći - simboličan. U Drugom svetskom ratu su, ipak, igrale značajniju ulogu. U Crvenoj armiji imale su ne samo uloge u bolnicama i vojnoj adminstraciji, nego i kao piloti i snajperisti. Ukupno ih je bilo oko 800 hiljada, a ne malo njih su imale i oficirske činove.

Sada je pozicija žena u ruskoj armiji regulisana zakonom. One su 2002. činile oko desetinu ukupnog broja vojnika Ruske Federacije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...