TVIT PORODICE O SMRTI KRALJICE UKAZUJE NA VELIKE PROMENE U KOMUNIKACIJAMA

ML

Blumberg navodi da je juče u 17,30 po srednjevropskom vremenu informaciju o smrti kraljice, dobila britanska premijerka Liz Tras (Truss) pa je onda o tome kraljevska porodica preko svog naloga na Tviteru (@RoyalFamily) upoznala svetsku javnost
(ilustracija, Na ovoj fotografiji od 2. juna 1953. britanska kraljica Elizabeta II sedi na prestolu, tokom svog krunisanja, u Londonu. U četvrtak 8. septembra 2022. Bakingemska palata je saopštila da je u 96. godini umrla kraljica Elizabeta II, britanski monarh sa najdužom vladavinom)

Činjenica da je britanska kraljevska porodica, poznata, inače, po pridržavanju tradiciji, izabrala tvit kao prvi kanal saopštavanja informacije o smrti kraljice Elizabete II ukazuje na dubinu promena u ovoj zemlji u pogledu pristupa komunikaciji, komentariše danas agencija Blumberg (Bloomberg).

Ta promena je, prema agenciji, "bila vidljiva naročito posledjih godina kada su Vindzorci tj pripadnici dinastije, dugo poznati po svom ponosu i odanosti tradiciji, postali vešti korisnici društvenih mreža".  

Blumberg navodi da je juče u 17,30 po srednjevropskom vremenu informaciju o smrti kraljice, dobila britanska premijerka Liz Tras (Truss) pa je onda o tome kraljevska porodica preko svog naloga na Tviteru (@RoyalFamily) upoznala svetsku javnost - saopštila da je "kraljica mirno umrla u zamku Balmoral".

Minut zatim na ovoj društvenoj mreži objavila je proglašenje Bakingamske palate britanska agencija Pres asosiješn (Press Association), minut potom isto na Tviteru to je učinila nacionalna stanica BiBiSi (BBC). Potom je u 20,04 Bakingamska palata na ovoj društvenoj mreži izdala proglas kralja Čarlsa (Charles) o smrti svoje majke. 

Ovaj tvit dopunio je običaje koji prate smrti vladara. U slučaju Elizabete II postojali su strogo čuvani planovi već više desetina godina. List Gardijan (The Guardian) je 2017. objavio da o smrti kraljice Bakingamska palata najpre informiše britanskog premijera ili premijera pomoću lozinke „London Bridge is down“, potom informacije treba da dobiju istovremeno Pres asošiješn (Pres Associaton-nacionalna novinska agencija Ujedinjenog Kraljevstva i S.Irske) i svetski mediji.

Blumberg dodaje na kraju da je tvit s naloga kraljevske porodice, koji je prosledilo 960 hiljada korisnika a 2,3 miliona ga "lajkovalo", bio prvi korak u destodnevnoj nacionalnoj žalosti na čijem kraju če biti pogreb u Vestminsterskoj opatiji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...