MLADI PIJU MANJE ALKOHOL

ML

To je jedna od osobina takozvane generacije Z, tojest rođenih polovinom ili krajem 90-ih do konca prve dekade novog milenijuma
(ilustracija, “Sake Viva!” kampanja, koju nadgleda Nacionalna poreska agencija, poziva učesnike da podnesu ideje o tome kako ´stimulisati potražnju među mladima´za alkoholom kroz nove usluge, promotivne metode, proizvode, dizajne“ – sadržaj je takmičenja japanske vlade kako bi se pronašli novi načine da ohrabre mlade da piju više, sa ciljem: „privući mlađu generaciju”. … i revitalizovati industriju alkohola”, prenosi CNN)

Koncentrisani su na društvene teme, zdravi životni stil i piju manje alkohola od generacija pre njih. To su neke od važnih odlika takozvane generacije Z, tojest rođenih polovinom ili krajem 90-ih do konca prve dekade novog milenijuma.

U anglofonim sredinama oni se nazivaju i razumna generacija (generation sensible). Prema upozorenjima psihologa, ti mladi ljudi, međutim, zbog svog racionalnog pristupa i nespremnosti da rizikuju, mogli bi se lišiti životnih doživljaja i avantura, piše ovim povodom ugledni britanski list Gardian (The Guardian).   

Mnogi mladi ljudi rado ostaju u svojoj konfornoj zoni malog kruga slično raspoloženih prijatelja. Veliki deo njihovih zajedničkih aktivnosti se odvija na internetu. Istina, oni s jedne strane tako imaju veću kontolu nad nekim aspektima svog života, ali sa druge strane mogu osećati društvene teškoće kada stupaju u kontakte s ljudima mimo virtuelnog sveta, upozoravaju psiholozi.

To što manje piju alkohol nego njihovi roditelji oni obrazlažu time što osećaju veliki pritisak da postignu akademski uspeh, zato što se staraju više o svom zdravlju i neće da nad sobom izgube kontrolu, utvrdili su autori studije koja je nedavno objavljena u stručnom časopisu Britanski sociološki časopis (British Journal od Sociology).

"Primećujem u toj generaciji previsoki porast broja slučajeva u kojima se preporučuje terapija usled socijalnih teškoća na poslu ili opštih problema sa samosvešću i u socijalnim vezama", upozorila  je ovim povodom psihološkinja Natali Filips (Natalie Phillips). „Ne malo pripadnika ove generacije imaju teškoće kada su u društvu, na primer, u kancelariji, baru, na randesu...". 

Oko 70 posto ove generacije smatra da su su u odnosu na uspeh u školi i na poslu izloženi većem pritisku nego što su bili njihovi roditelji. Zbog toga imaju i manje vremena za zabavu na žurkama, igrankama... Isti procenat navodi da ne osećaju tako veliku potrebu za alkoholom jer sada su veće mogućnosti za zabavu nego u vreme mladosti njihovih roditelja...

"Zaista, dosta smo svesni sadašnjeg stanja sveta, problema s klimatskim promena i političkim klimama, što na nas vrši politički pritisak da delujemo i menjamo svet na bolje a ne da živimo za ovaj trenutak i zabavljamo se", izjavila je jedna od intervjuisanih devojaka.

"Izgleda mi da su oni možda lišeni mogućnosti da čine greške i tako gube smisao toga što su mladi. Mislim da su prerano odrasli", zaključila je ovim povodom o ovoj generaciji mladih Natali Filips.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...