ŠVEDSKA - RAJ ZA ŽENE?

Fonet

Švedska se nalazi na prvom mestu liste zemalja u kojima žene najbolje žive.

Ako ste žena i ako želite da budete srećni, zdravi, moćni, spakujte svoje kofere i pravac Švedska. Jer, prema najnovijim istraživanjima, Švedska se nalazi na prvom mestu liste zemalja u kojima žene najbolje žive.

A da li je to zbog prava na jednogodišnje porodiljsko bolovanje, mogućnosti da izlazi sa četvoricom muškaraca u isto vreme ili zbog "uniseks javnih kupatila" u kojima se bez krpice na sebi zajedno kupaju muškarci i žene, stvar je ličnog poimanja...

ebba6

Eba von Sidov, 25-godišnja manekenka, foto model ali i urednica najtiražnijeg ženskog magazina u zemlji "Vecko Revyn"(Nedeljna revija), nije samo jedna od najlepših žena Skandinavije već i predvodi kampanju protiv pušenja i reklamira najnoviju švedsku modnu liniju pa se njeno lice nalazi na hiljadama bilborda širom Švedske.

"Svaka devojčica u Švedskoj sanja da postane Eba jer ona je žena koja poseduje sve - uspeh u karijeri, moć, ugled, pamet i lepotu" - izjavila je magazinu "Mari Kler" 28-godišnja konobarica u jednom kafiću u Stokholmu.

Drugim rečima, Eba je savršen dokaz onoga što pokazuju najnovija istraživanja - da je Švedska zaista zemlja u kojoj žene najbolje žive. U stvari, izveštaj Svetskog ekonomskog foruma već za 2005. godinu ustanovio je da je Švedska "najsavršenije mesto na svetu za život žene sa ogromnim stepenom ravnopravnosti, moći, zdravlja i socijalne sigurnosti na svetu" dok su se SAD u tom izveštaju našle na skromnom, gotovo razočaravajućem 17. mestu - jednom pre Kostarike!

ebavon

"Imam fantastičan život i posao koji volim. O ženama se ovde sudi prema njihovom talentu i sposobnostima a ne prema polu. Ako ste uspešni u onome što radite, onda na vrh piramide uspeha stižete brzo i bez prepreka" - izjavila je Eba.

Švedska, sa devet miliona stanovnika, ima dugu tradiciju politike naklonjene ženama. Država je omogućila ženama da nasleđuju imanje još 1845. a 1901. godine je usvojen prvi u svetu programa porodiljskog odsustva. Švedska Luteranska crkva promenila je kanonsko pravo 1958. godine kojim je ženama omogućeno da budu sveštenice. Sada, oko polovine poslanika u švedskom parlamentu čine žene.

Školovanje u ovoj zemlji, od osnovne škole do univerziteta, je besplatno, u osnovnoj školi za devojčice i dečake obavezni su časovi kuvanja, šivenja, obrade drveta i metala. Prošle godine više od 60 odsto studenata na koledžima i univerzitetima činile su žene pa Šveđani strancima slikovito objašnjavaju žensko-muške odnose u svojoj zemlji - "Kod nas žene voze autobuse i kamione a muškarci guraju kolica s bebama"...

Ovome treba dodati i podatke iz jednog istraživanja da švedski muškarci više od 30 sati nedeljno obavljaju kućne poslove - više nego bilo koji "sapatnici" u svetu.

Privrženost ravnopravnosti Šveđanke pokazuju i kroz izbegavanje dvostrukih standarda i fanatično brane svoje pravo da na sastanku s momkom u restoranu plaćaju svoj deo računa. "Osećala bih se neugodno da mi mladić plati večeru ili piće jer bi pomislila da mu nešto dugujem", izjavila je jedna studentkinja prava.

Na sreću, retko će se naći u toj situaciji jer švedski muškarci retko nude da plate niti upražnjavaju konvencionalne učitivosti kao što su da dami otvore vrata, pridrže mantil ili pomognu kad vide da se muče s kesama i kutijama posle kupovina. Ali "totalnu polnu ravnopravnost" prate i pomalo čudne navike: za evropske ili američke standarde, Šveđani su zabrinjavajuće spori, neodlučni pa bi se reklo i nezainteresovani kad treba preduzeti romantičnu inicijativu.

"Naši muškarci žene smatraju prijateljima. Retko vam prilaze i započinju ćaskanje ili udvaranje - sem kad su pijani. Naravno da bih volela da me muškarci proganjaju ali Šveđani su lenji. Zato ja, bez zazora, preuzimam inicijativu i jasno stavljam do znanja da bih ga rado 'imala'", otvoreno kaže Ana-Marija, novinarka u listu "Aftonbladet".

Zbog toga, poimanje većine u Švedskoj da su "žene agresivne u odnosima s muškarcima", dobija potvrdu: Ana-Marija se redovno nalazi sa četvoricom muškaraca u isto vreme ali za takvo ponašanje ne nailazi na društvenu osudu jer u ovoj zemlji, tvrdi reporterka lista "Mari Kler", na snazi su najliberalnija poimanja seksa pa su "seks na brzaka" i "ljubav za jednu noć" uobičajeno ponašanje.

"Možete spavati s kim god hoćete, s koliko njih hoćete i ne postoji nikakva stigma protiv žena koje imaju više seksualnih partnera" - ističe Ana-Marija" ali ne krije nadu da će "jednog dana konaćno upoznati muškarca s kojim će zasnovati trajnu vezu (može i bez braka) i imati puno dece".

Iako je ogromna većina Šveđanki zaposlena, zemlja ima jednu od najviših stopa rađanja u Evropi - zahvaljujući izuzetno darežljivom Zakonu o roditeljstvu. Švedski parovi, žena i muškarac, dobijaju 13 meseci plaćenog odsustva i još tri - za slučaj potrebe, Od toga, 60 dana mora uzeti majka, drugih 60 otac a ostatak mogu podeliti po dogovoru!

Ipak, uz sve ove prednosti i beneficije, koliko je zaista "sladak život" Šveđanki? Najupečatljivija neravnopravnost postoji u platama - žene za isti posao primaju 83 odsto plate muškarca. A Amnesti internešenel je nedavno kritikovao Švedsku što ne čini dovoljno da se energičnije obračuna s nasiljem u porodici i diskriminacijom manjina.

Neke od švedskih feministkinja imaju još više pritužbi. Tako nedavno osnovana ženska politička stranka Feministička inicijativa lansirala je kampanju da se ukinu Zakoni o braku i da se odobri da dve, tri ili četiri osobe koje žive zajedno imaju ista prava kao muž i žena a da, pritom, otac ima pravo na istu dužinu "porodiljskog odsustva" kao i majka...

Pa da li je, posle svega, Švedska zaista "Raj za žene"? Sud, naravno, zavisi od tačke gledišta. Jer, Japanke žive duže, Amerikanke zarađuju više, Grkinje ređe oboljevaju od raka dojke a, prema demografskim istraživanjima, "Italijani bolje ljube a Balkanci su bolji ljubavnici".

Ipak, čini se da su Šveđanke zadovoljne svojom sudbinom...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...