Startovao Sojuz s japanskim vasionskim turistima

M.L.

BiBiSi (BBC) ovim povodom primećuje da se Rusija ovim letom posle deset godina pauze vraća kosmičkom turizmu
(ilustracija, Međunarodna svemirska stanica, osnovana radi naučnih istraživanja, sve češće je meta bogatih turista a u američkom kongresu odavno se priča o privatizaciji učešća koji u ovom projektu imaju SAD)

Sa kosmodroma Bajkonur danas je startovala raketa Sojuz-2 s brodom Sojuz MS-20 u kojoj leti ruski kosmonaut Aleksandar Misurkin kao domaćin dvojici japanskih vasionska turista – Jusaku Maezava (Maezawa) i Jozo Hirano.

Pristajanje na Međunarodnu vasionsku stanicu (ISS) planirano je, kako javlja TASS, za danas popodne, a na stanici će Misurkin i turisti boraviti 12 dana tj povratak na zemlju za 20. decembar. To je dvadeseta po redu turistička grupa na ovoj stanici. Iako je grupa turistička, planirano je i devet naučnih eksperimenata. Japanci, kako tim povodom primećuje ruska agencija, "nisu na ISS došli da tamo igraju badmington".

BiBiSi (BBC) ovim povodom primećuje da se Rusija ovim letom posle deset godina pauze vraća kosmičkom turizmu ali organizacija je drugačija od one kakvu nude zapadne kompanije.

Rusija je, inače, prva poslala u kosmos turiste. Još 2001. američki milioner, tada 60-godišnji Denis (Dennis) Tito platio je 20 miliona dolara za osmodnevni boravak na ruskoj ISS. Potom su vasionu i ISS turistički posetili i drugi pa je ISS od 2001. do 2009. posetilo ukupno sedam svemirsrkih putnika-turista.

Posrednik u svi tim letovima je bila američka kompanija Spejs advenčeri (Space Adventures), direktni partner ruske državne agencije Roskosmos. Rusija je potom 2010. objavila prestanak turistčkih letova u kosmos kako bi mogla poslati tamo više specijalista-istraživača. 

Ideju vasionskih putovanja za "neprofesionalce" je potom prihvatila američka privatna kompanije Spejs iks (Space X) Ilona Maska (Elon Musk) koja je lane ostvarila više startova u kosmos nego Rusija, Evropa, i Japan zajedno, kao i kompanija Vrdžin galaktik (Virgin Galactic) britanskog milijardera Ričarda (Richard) Bransona i Blu oridžin (Blue Origin) Džefa (Jeff) Bezosa.

Ruski preduzimači su, takođe, pokušali da se uključe u ovaj biznis ali je ruska kompanija Kosmokurs, obećavajući 115 kosmičkih letova godišnje za putničku kartu od četvrt miliona dolara, krahirala. Navodno, nije uspela da se s vlastima dogovori o gradnji kosmodroma i projektovanju raketa za turiste.

U Rusiji sve što je vezano za svemir ostaje u nadležnosti Roskomosa dok se u SAD ide drugačijem smerom pa se i sama NASA (državana svemirska agencija) obratila privatnom sektoru u cilju snižavanja troškova i podsticanja inovacija. Na Zapadu sada privatne firme rade na razvoju svemirskih istraživanja u sektoru za zabavu bogatih klijenata.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...