Etna porasla za nekoliko desetina metara

M.L.

Turistima i lokalnom stanovništvu sviđaju se vulkanske eksplozije, prilikom zalaska sunca, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi
(ilustracija, Pepeo iz Etne stiže i do Katanije, drugog po veličini grada na Siciliji)

Poznati italijanski vulkan Etna, smatran za najviši aktivni vulkan u Evropi, porastao je poslednjih meseci za čak nekoliko desetina metara. To su, kako javlja AFP, utvrdili stručnjaci iz italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) – vulkan kod mesta Katanija, na južnoj Siciliji, sada ima nadmorsku visinu od 3.357 metara.

Ovaj rast stručnjaci tumače, pre svega, intenzivnom aktivnošću vulkana poslednjih meseci. Od polovine februara ove godine INGV je resgistrovao čak 50 aktivnosti u kojima su iz Etne sukljali lava i vatra. To je, kako objašnjavaju naučnici, dovelo do izrazitog gomilanja lave i pepela u jugoistočnom, inače, najmlađem, a sada najaktivnijem krateru vulkana, koji je tako dostigao pomenutu visinu od 3.357 metara.

Za najviši krater ovog vulkana je dosada smatran severoistočni koji je 1980. i 1981. dostigao visinu od 3.350 metara nad morem. Ali usled čestih osipanja visina mu je u međuvremenu smanjena.  Prema poslednjim merenjima iz 2018,  utvrđena mu je visina od 3.326 metara nad morem.  Vulkanska aktivnost dovela je, inače, i do promene izgleda Etne.

Česta vulkanska aktivnost izaziva dosta problema u obližnjem gradu Katanija koji je značajna turistička destinacija i sa svojih 300 hiljada stanovnika je drugi grad po veličini na Siciliji. Zbog ove aktivnosti više puta je poslednjih meseci bio zatvoren međunarodni aerodrom u ovom gradu.

"Pepeo, nošen vetrom, pada na ulice i balkone koji su postali sasvim crni", požalila se AFP-u jedna žiteljka ovog grada. Ona tvrdi, međutim, da se turistima i lokalnom stanovništvu sviđaju vulkanske eksplozije prilikom zalaska sunca. Dosad, inače, nisu od toga prijavljene nikakve štete tamošnjim vlastima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...