SAPUNSKA OPERA SARKOZIJEVIH

Priredio:   Milan Đukić

Pol Sajmon je u jednoj od svojih pesama rekao da postoji najmanje 50 načina da se napusti voljena osoba. Taj se broj znatno smanjuje kada ste prva dama. To najbolje zna Sesilija Sarkozi.

Nedeljama je francuska javnost čekala, kao zapeta puška, da vidi hoće li se prva dama posle skoro tri meseca ponovo pojaviti pored predsednika Nikole Sarkozija ili je njen odlazak iz Jelisejske palate konačan. Glasine o raskidu braka su se toliko raširile da su razgovori običnih ljudi ali i tekstovi u medijima poprimili notu sapunske opere. Švajcarski novinari izveštavaju da je Sesilija Sarkozi redovan gost luksuznog hotela u Ženevi u kojem povremeno živi njen ljubavnik Ričard Atijas. Drugi primećuju da predsednik Francuske deluje nervozno i uzbuđeno ili, kako je pisalo u listu New York Times na marginama intervjua objavljenog u septembru, "vidljvo je uznemiren, s vremena na vreme grub i naprasit". Uznemiren i naprasit - dobro poznati simptomi "slomljenog srca". "On zaista ne može bez Sesilije", kaže Nikola Domenak, zamenik glavnog urednika francuskog magazina Marianne, koji je ekskluzivno pisao o Sarkoziju. "Zaljubljen je u nju."


Sarkozijeva sapunska opera


Sarkozijeve patnje otkrivaju mnogo o promeni stavova i mišljenja o ljubavi i braku u Francuskoj. Tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka tadašnji predsednik Fransoa Miteran vodio je dvostruki privatan život. Redovno je posećivao višedecenijsku ljubavnicu a francuski glasači o tome nisu ništa znali ili nisu hteli da znaju. Štaviše, Miteran je čak tajno pomagao u vaspitanju i obrazovanju deteta rođenog kao plod te ljubavi. Njegova kćerka Mazarin - koja je u knjizi opisala svoje izuzetno detinjstvo u senci - skrivala je identitet svog oca čak i od školskih drugova a prvi put se u javnosti pojavila u svojoj 22. godini na očevoj sahrani.

Sitne grehe političara su Francuzi, koji su dugo verovali u afrodizijačko svojstvo moći, tradicionalno smatrali nedostojnim ozbiljnije pažnje. Nasuprot Amerikancima, mnogi stanovnici Francuske prihvataju i prihvatali su činjenicu da njihovi predsednici verovatno imaju vanbračne veze pa gledaju svoja posla sve dok su sama institucija predsednika i posao koji on obavlja na stabilnim temeljima.

U neskladu s tradicijom, ljubavne veze i problemi u braku Sarkozijevih su pod stalnim "svetlima pozornice" - što možda ne iznenađuje imajući u vidu neobičan početak njihove romanse. Njih dvoje su se sreli kada je Sarkozi, tada predsednik jedne pariske opštine i oženjen u to vreme, u svojstvu matičara prisustvovao venčanju Sesilije i njenog prvog supruga Žaka Martina. Nakon "prljave" petogodišnje brakorazvodne parnice Sesilije i Martina, Sarkozi - i on tada već razveden - konačno se oženio Sesilijom. Međutim, 2005. godine nedeljnik Paris Match objavio je fotografiju na kojoj se vidi Sesilija, vitka nekadašnja manekenka, kako šeta Mehnetnom s Atijasom zbog koga je navodno napustila Sarkozija. Sarkozi je bio blizak prijatelj vlasnika časopisa pa je glavni urednik otpušten zbog narušavanja Sesilijine privatnosti. Međutim, u to vreme je i Sarkozi - prema tekstovima u nekim medijima - bio u romantičnoj vezi s novinarkom jednog političkog dnevnog lista.


Sesilija i Atijas


Bez ikakvog objašnjenja Sesilija se vratila Sarkoziju i bila uz njega tokom kampanje za poslednje predsedničke izbore. Time mu je dala dodatan vetar u leđa dok je Sarkozi krstario Francuskom i pridobijao glasače, i verovatno navela da javno izjavi svoju ljubav u knjizi Svedočenje. "Ne znamo i ne možemo da se udaljimo jedno od drugog. To je nemoguće!", napisao je Nikola Sarkozi.

Danas mnogi Francuzi strahuju da je Sarkozijevo "nemoguće" postalo neizbežno i brinu se kako će predsednik - pred kojim su teške bitke sa sindikatima zbog njegovih pokušaja da do kraja sprovede finansijske reforme - reagovati. Poslednjih sedmica Sarkozi je pokazao svoju ranjivost i navodno se poverio gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju da će uskoro postati samac.

"On je strastven, komplikovan čovek", kaže Domenak. "A ona je žena koja želi da bude nezavisna, koja želi da sve što radi, radi na svoj način." Takav njen stav suprotan je onome što se očekuje od prve dame, tvrdi Domenak. On kaže da bi prema uvreženom shvatanju prva dama trebalo da bude neprimetan pomagač predsedniku Francuske, bez ikakvog političkog uticaja.

Sve je više dokaza da se Sesilija Sarkozi odrekla te uloge. U avgustu nije bila sa svojim suprugom na ručku u Mejnu, koji su priredili predsednik SAD Džordž Buš i njegova supruga Laura. Prošlog meseca nije otputovala sa Sarkozijem u Bugarsku gde je trebalo da primi najviše državno priznanje kao znak zahvalnosti zbog uspešnog oslobađanja pet bugarskih medicinskih sestara iz libijskog zatvora. Grupa francuskih poslanika zahtevala je sazivanje anketnog odbora koji bi utvrdio zašto je predsednik poslao Sesiliju, koja nema nikakvu zvaničnu funkciju, na sastanak s libijskim vođom Muamerom Gadafijem i razgovore o izuzetno osetljivom pitanju oslobađanja zdravstvenih radnika koji su optuženi za namerno inficiranje libijskih mališana virusom side. Jedno pitanje koje će svakako biti postavljeno tokom parlamentarne istrage jeste da li je Sarkozi dao Sesiliji ključnu političku ulogu u trenucima kada je pokušavao i da zadrži mesto u njenom srcu? Pokušaj da se strast i ljubav u srcu voljenog partnera "raspale" slanjem na sastanak s Gadafijem bez sumnje je jedinstven potez u analima "dvorskih" ljubavi.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...