Čehinje ne moraju više "trpeti" prezimena sa "ova" na kraju

M.L.

U matične dokumente sada mogu upisati prezimena u "muškom obliku" tojest bez dodatka "ova"
(ilustracija, Mnoge žene u Češkoj smatraju da tek sada postaju "zaista svoje" i da "nisu više očeve ili muževljeve")

U Senatu tj gornjem domu češkog parlamenta usvojena je juče promena Zakona o matičnim knjigama, koja će ženama omogućiti, ako to žele, da u matične knjige upišu svoja prezimena u istoj onoj formi u kojoj ih nose njihovi očevi, braća ili muževi -  bez dodatka "ova". Prethodno je ova promena usvojena u donjem domu parlamenta (Snemovna tj poslanička skupština).

Novu zakonsku normu, koju ne baš mali deo Čehinja smatra za "istorijsku" na putu emancipacije žena, treba, da bi važila, još samo da potpiše predsednik Republike. Ukratko, mnoge od njih smatraju da tek sada postaju "zaista svoje" i da "nisu više očeve ili muževljeve"...

Dosad su mogućnost da imaju prezime bez dodatka "ova" na kraju imale samo strankinje, žene koje imaju trajni boravak u inostranstvu, kao i one koje su udate za strance, ili imaju i još neko državljanstvo, osim češkog.  Ubuduće će to moći sve žene, ako zatraže da se to upiše u matične knjige.

U parlamentu je bilo i otpora prema ovoj promeni. Senator Mihael (Michael) Canov je, na primer, ocenio da je ova promena "nepromišljena" jer ne omogućava istovremeno muškarcima da izaberu prezime u ženskom obliku.

"Ne može se dogoditi, na primer, da na čelu Senata bude "Miloš Vistričilova" (Vystričilova) što je veoma nepravedno".

Potpredsednik Senata Jirži Ružička, inače, profesor češkog jezila,  je ovim povodom ukazao da prezimena u ženskom obliku imaju "izvesnu informativnu vrednost". Jer, u rečenici Hornikova pozdravlja Vistrčikovu" jasno je ko koga pozdravlja, dok u rečenici "Hornika pozdravlja Vistričil" to nije jasno". Čini se, ipak, da se ovo profesor šalio...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...