Dan žena, ali pod kontrolom muškaraca

Aleksandar Manić, Pariz

Prema istraživanju nevladine organizacije Ginekolozi bez granica, 80 odsto francuskih ginekologa imalo je priliku da napiše potvrdu o nevinosti. Određeni broj francuskih političara, predložili su novi zakon kojim bi se u Francuskoj zabranilo izdavanje potvrde o nevinosti i kažnjavali lekari koji ih izdaju
(ilustracija, Francuskinje poreklom iz muslimanskih porodica, najčešće su pacijentkinje koje od ginekologa traže potvrdu o nevinosti i koje pribegavaju rekonstrukciji himena)

Francuskinje su, još u doba Starog režima i kraljeva, bile simbol lepih, elegantnih i zavodljivih žena. Pažljivo i raskošno obučene one su ukazivale na svoju estetsku rafiniranost, ali osim svoje ukrasne i trofejne prirode, reproduktivnosti i jeftine radne snage, žene nisu imale veći značaj u francuskom društvu.

Do Revolucije, žena je u Francuskoj smatrana nižim bićem pod izgovorom da ju je Bog načinio od muškarčevog rebra. Nove vlasti proglasile su ih ljudskim bićima, ali bez ikakvih prava. Potom je Napoleon doneo zakon po kome je žena postala večita maloletnica, prvo pod starateljstvom oca, a potom muža. Sa muškarcem ona je bila izjednačena samo u obavezi da plaća porez i da ide u zatvor.

Francuskinje još uvek ne raspolažu svojim telom

Do kraja 19. veka, Francuskinjama je bilo zabranjeno da predaju na fakultetima, da se bave advokaturom i medicinom, a do II svetskog rata, one nisu mogle u školama da predaju grčki i latinski. Aprila 1945. godine, Francuskinje su, prvi put u istoriji, mogle da izađu na izbore – da glasaju i da budu birane.

Međutim, pravo na glasanje nije francusku ženu izjednačilo sa muškarcem. Do 1970. godine za francusku ženu je do punoletstva bio odgovoran otac, a odatle njen muž. Udata žena nije mogla da se zaposli i da poseduje samostalan račun u banci bez pismenog odobrenja muža.

Od 1967. godine legalizovana je kontracepcija, a od 1975. godine legalizovan je i abortus. Pretpostavljalo se da je žena u Francuskoj, od tada, raspolagala svojim telom.

Ipak, danas, u trećoj deceniji 21. veka, žene u Francuskoj i dalje ne raspolažu svojim telom.

Mlade Francuskinje čije porodice vode poreklo iz afričkih i azijskih islamskih zemalja, moraju da se povinuju običajnom pravu. U porodicama u kojima devojčin himen predstavlja porodičnu čast, dešava se da očevi povremeno traže da se urade ginekološki testovi njihovih kćerki starih od 11 do 25 godina i da se utvrdi da li im je himen u dobrom stanju. U ekstremnim slučajevima, očevi su dovodili jedanaestogodišnje devojčice koje su imale loše ocene u školi i od lekara su tražili potvrdu o nevinosti, jer su smatrali da im je kći popustila u školi zato što je počela da ima seksualne odnose.

8.mart-marlen-skijapa-

Marlen Skijapa, opunomoćena ministarka za državljanstvo pri ministarstvu unutrašnjih poslova, nosilac je predloga zakona o zabrani izdavanja potvrde o nevinosti

Provera nevinosti i rekonstrukcija himena

Prema istraživanju nevladine organizacije Ginekolozi bez granica, 80 odsto francuskih ginekologa imalo je priliku da napiše potvrdu o nevinosti. Uobičajene su dve vrste zahteva. Najčešće porodica dovodi devojku kod ginekologa radi kontrole, ali i sâme devojke dolaze kod ginekologa, jer su im od malena isticali da je nevinost jedan od najvećih ženskih kvaliteta. Ginekolozi, posebno žene na početku karijere, odbijale su da daju takvu potvrdu, ali su od pacijentkinja saznale da to može da bude vrlo opasno za život devojke zbog porodičnih represalija.

Prema scedočenju Ginekologa bez granica Francuske, određeni broj lekara piše potvrdu posle fizičkog utvrđivanja postojanja himena, dok veći broj ispisuje potvrdu na osnovu izjave sâme pacijentkinje. Ponekad, porodice ne veruju francuskim lekarima i traže kontra-ekspertizu koja može da bude najprimitivnija od strane ženskih članova porodice, pa do profesionalnih, obavljenih u nekoj od islamskih zemalja.

Istovremeno, broj hirurških operacija rekonstrukcije himena neprekidno se povećava u Francuskoj. Devojke koje posežu za ovom operacijom strahuju od porodične odmazde, izbacivanja iz kuće, prebijanja ili slanja u zemlju porekla roditelja gde bivaju udate za nekog udovca ili starijeg rodjaka.

8.mart-gada-atem

Gada Atem, ginekolog, bori se protiv zabrane izdavanja potvrde o nevinosti, jer smatra da bi to odmoglo devojkama koje su primorane da se podvrgnu testu

Zabrana potvrde o nevinosti?

Određeni broj francuskih političara, predvođeni Marlenom Skijapom, opunomoćenom ministarkom za državljanstvo pri ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i Žeral Darmanen, ministar unutrašnjih poslova, predložili su novi zakon kojim bi se u Francuskoj zabranilo izdavanje potvrde o nevinosti i kažnjavali lekari koji ih izdaju. Po njihovom mišljenju, tako bi se muškarcima onemogućilo da sebe smatraju vlasnicima tela žena iz njihovih porodica.

Najradikalniji lekari pridružili su se političarima i predložili su da se kažnjavaju i naručioci potvrde o nevinosti. Međutim, dobar deo lekara je protiv takvog zakona, jer smatraju da će se time prekinuti dijalog između njih i mladih pacijentkinja. Njihov predlog je da se edukativnim metodama i savetovanjem postignu bolji odnosi u porodicama, što bi devojkama olakšalo život.

Njima su se pridružili i brojni stručnjaci za pitanja prava žena. Oni su se  usprotivili uvođenju kazni, jer smatraju da je izdavanje potvrde o nevinosti upravo pomoć devojkama da što bezbolnije zaobiđu patrijahalne i mačističke principe koji vladaju u njihovim porodicama. Takođe, oni smatraju da je neophodno brinuti o težim problemima od kojih su naveli samo nekoliko.

Na primer, u Francuskoj, samo 0,3 odsto muškaraca koji su silovali ženu biva kažnjeno. Potom, preko šest hiljada devojčica (najčešće afričkog porekla) svake godine prođu kroz proces otsecanja klitorisa, a pred sudom se, za taj zločin, nađe najviše četrdest osoba godišnje. Svake godine više od sto žena bive ubijeno rukom supruga ili ljubavnika...

Uprkos velikom putu koje su francuske žene prevalile u zadnjih stotinak godina, njihov položaj i dalje ostaje pod kontrolom muškog i patrijahalno orijentisanog društva. Nadajmo se da će se, u bliskoj budućnosti, prilike pomeriti ka još većoj rodnoj ravnopravnosti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...