PRVI POLJUBAC JE BITI ILI NE BITI

Fonet

Rezultati istraživanja ponašanja i načina na koji se ljubi 1045 studentkinja i studenata

Prvi poljubac može odlučiti da li će jedna ljubavna veza biti trajna ili će se okončati razlazom iz koga nema povratka.

Poljubac može sadržati potencijalno ključne informacije o vašem partneru s kojima razmenjujete poljupce - otkrio je psiholog, profesor Džordž Galup sa Univerziteta države Njujork u Albaniju. On je, s grupom saradnika, istraživao ponašanje i način na koji se ljubi 1045 studentkinja i studenata a rezultate istraživanja objavio je u stručnom časopisu Evolutivna psihologija.

Neka od ponašanja prilikom ljubljena bila su predvidiva: potvrđeno je da žene, na primer, smatraju poljubac izuzetno važnim emotivnim znakom ne samo pre, u toku i posle seksualnog odnosa već i u toku celog trajanja emotivne veze.

Pokazalo se, međutim, da su muškarci skloni da ljubljenje smatraju sredstvom koje će u konačnom razvoju doneti seksualni kontakt, da posle seksualnog odnosa retko partnerku poljube u znak zahvalnosti za pruženo im zadovoljstvo kao i da razmenu poljubaca ne smatraju važnim detaljem u odnosima s partnerkom.

Više od polovine anketiranih muškaraca, kako prenosi časopis Nju sajentist, izjavilo je da su spremni na seks bez ljubljenja s partnerkom dok je na takav čin spremno samo 15 odsto žena. Ali mnogo više muškaraca nego žena izjavilo je da je "pravi poljubac onaj u kome je angažovan i jezik" pa im je takođe posebno važno da "partnerka uzdasima izražava zadovoljstvo".

Međutim, profesor Galup je kroz istraživanje otkrio da prvi poljubac koji razmene partneri može odlučiti o tome da li će ljubavna veza potrajati ili će biti prekinuta bez mnogo emocija. U toku istraživanja, 59 odsto muškaraca i 66 odsto žena izjavilo je da su bili suočeni sa situacijom da im se neka osoba svidela ali da je zainteresovanost za dalje odnose iščezla posle prvog poljupca.

"Složena razmena informacija koja se odvija u toku poljupca utiče na, za sada, tajanstveni mehanizam na koji ne možemo uticati i koji ukazuje na moguće genetsko neslaganje zbog čega organizam jednog ili drugog partnera daje znak na uzbunu da se veza s neizvesnim ishodom prekine" – zaključio je profesor Galup.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...