Amsterdam će uskratiti stranim turistima pristup drogama

ML

Namera je da se spreči takozvani narko-turizam
(ilustracija, Zakon o drogama u Holandiji decenijama je izvor kontroverzi. Upotreba lakih droga toleriše se u celoj zemlji i prolazi nekažnjeno, ali je društveno-politička klima mnogo dvosmislenija a upravi Amsterdama dosadili su narko turisti: ponuda opijata u amsterdamskim lokalima)

Amsterdam, poznat kao „raj“ za uživaoce mekih droga, namerava uskoro da zabrani stranim turistima pristup u takozvane kafešopove (coffeshop) i time im uskrati mogućnost slobodne kupovine hašiša ili marihuane, javlja nemačka agencija DPA, pozivajući se na gradske vlasti.

Ova holandska metropola, svetski poznata po noćnom životu, namerava da spreči takozvani narko-turizam. Pristup u kafešopove imaće, ubuduće, samo građani Holandije. Zanimljivo je pritom da su kafešopovi bili stalno otvoreni dosad i tokom epidemije korona virusa.

Zabrana prodaje droge u kafešpovima važila je i dosad u Holandiji. Amsterdam je bio izuzet od toga ali je morao da osetno smanji broj kafešopova. No, činjenica je, takođe da se narkoturizam u ovom gradu  već osetno smanjio usled bregzita (Britanci su bili najbrojniji među tim turistima).

Prema studijama, Amsterdam bi trebalo da što pre ograniči masovni turizam koji malo donosi prihoda ali stvara mnogo problema. Građani se žale zbog pražnjenja centra usled visokih cena nekretnina i nesnosne buke koju izazivaju pijani i drogirani turisti. Lane su zbog toga gradske vlasti kratkotrajno zabranile iznajmljivanje stanova u centru.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...