Kina napušta politiku ograničavanja broja dece

ML

Već se rađa manje dece nego što je optimalno za održavanje nataliteta
(ilustracija, Ubuduće će uloga kineske vlade počivati u zaštiti prava da se imaju deca, a ne da se to pravo ograničava)

Kineska vlada, kako piše AFP,  mogla bi da u dogledno vreme porodicama dozvoli da imaju dece koliko žele. Time bi se stavila tačku na politiku koja je u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta važila decenijama.

U programu petoljetke 2021-2025, kao i u strategijskom dokumentu razvoja do 2035. nema "planiranja porodice". U prethodnim petoljetkama to je bila jedna od najvažnijih tačaka.

U prioritete naredne politike je, međutim, uvrštena nužnost "poboljšanja politike rađanja" tako da bi bila "više inkluzivna". To je, prema listu "Saut Čajna moning"(South China Morning) jasan signal da se napušta sistem da vlada odlučuje koliko će roditelji imati dece.

Razlog tome je što neprestano pada stopa plodnosti i ubrzano stari populacija. To su, poznato je, probemi koji muče i zapadne zemlje. Lane je u Kini pao broj novorođene dece na najniži nivo od vremena Velike kineske gladi (1959-1961).

"Vlada ne kaže jasno ´zaustavimo politiku planiranja rađanja´ nego prepušta da se ta politika sama od sebe ugasi", ističe ovim povodom prof. I Fu-Sien iz američkog univerziteta u Viskonsinu-Medisonu, koji dugo prati ova kretanja. "Preokret je bila prošla godina kada je država digla ruke od restrikcija rađanja", dodaje on. "Ubuduće će uloga vlade počivati u zaštiti prava da se imaju deca, a ne da se to pravo ograničava".

Komunistička Kina je zavela politiku jednog deteta još 1979. koja, je kako se procenjuje, sprečila da se do 2013. rodi oko 400 miliona dece. Pre četiri godine vlada je dozvolila porodicama da imaju po dvoje dece, u nadi da će zaustaviti trend pada nataliteta. Kako je o tome tada napisao "Volstrit džornal" (The Wall Steet Journal – WSJ), "Kina ima previše penzionera a premalo mladih. Sve dok Kinezi ne počnu da imaju više dece, radna snaga će biti sve starija i neefikasnija na poslu".

Pretprošle godine na svet je, međutim, umesto očekivanih 21,9 miliona došlo svega 15,23 miliona kineske dece. Lane je taj pad bio još markantniji – rodilo se samo 14,65 miliona što je najmanje za poslednjih 60 godina. Još manji broj novorođene dece se očekuje za ovu godinu – za oko 30 posto. A sada, usled koronakrize, mnogi parovi su odložili i svadbe i rađanje dece.

Prema demografima Čuang Ven-Čenu i Liang Tien-Čangu, "inkluzivna" politika planiranja porodice, koju najavljuje nova petoljetka, mogla bi značiti da bi ubrzo porodice mogle da imaju i četvoro dece. 

Prema istraživanju iz 2017, Kineskinje planiraju da imaju u proseku 1,75 deteta. Brojka, koja garantuje održanje nivoa populacije, iznosi, međutim, 2,1.

Prema procenama demografa, Kina je imala krajem 2018. oko 1,393 milijarde stanovnika

Prema izveštaju Fondacije za istraživanje i razvoj Kine, 2035. svaki četvrti Kinez imaće preko 65 godina. A do 2050. stariji od 65 godina bi činili 28 posto populacije, slično kao u Japanu, saopštila je nedavno Svetska banka.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...