Papa smenio poljskog biskupa zbog prikrivanja pedofilije

ML

Taj isti biskup je nedavno držao predavanje o štetnosti alkohola, potom se napio pa su ga s 3,5 promila alkohola morali trezniti u hitnoj pomoći!
(Edvard Janiak, smenjeni poljski biskup, foto - Vikipedia)

Papa Franja imenovao je 26. juna novog biskupa jedne dijaceze u Poljskoj zbog toga što je prethodni biskup Edvard (Edward) Janiak prikrivao sveštenika o kome je bilo poznato da seksualno zloupotrebljava decu.

Ova odluke pape, kako podseća poljska štampa, usledila je pošto je vrh Katoličke crkve u Poljskoj predao Vatiikanu na rešavanje slučaj ovog biskupa. U međuvremenu, ovom dijacezom upravljaće lođski arhibiskup Gržegorž Ris (Grzegorz Rys).   

Janiak je, prema poljskim medijima, bio gotovo nepoznat kao biskup. Nedavno ga je, međutim, „proslavio“ internet dokumentarni film braće Tomaša (Tomasz) i Marka Sekielski (Sekielsky) o pedofiliji, pod naslovom "Igra žmurke". U filmu se otkriva da je Janiak nekoliko godina prikrivao jednog sveštenika u svojoj dijacezi tj biskupiji koji je seksualno zloupotrebljavao decu od sedam do 13 godina.

Poljska štampa otkriva da je Janiak imao i opštepoznate probleme sa alkoholom. Pre nekoliko dana prebačen je u hitnu pomoć zbog sumnje da je preživeo moždani udar. Tamo se pokazalo, međutim, da je je bio teško pijan, sa 3,5 promila alkohola u krvi. A potom je otkriveno, takođe, da se opio odmah isti dan pošto je nastupio kao predavač na lokalnom kongresu o alkoholizmu i štetnosti alkohola.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...