Češka: zbog koranavirusa već stotine novih reči!

M. Lazarević

Nove reči unose se u Neomat – bazu podataka novih izraza u Institutu za jezik Akademije nauka Češke Republike, koja je pristupačna onlajn
(ilustracija, nove reči u Češkoj kao reakcija na aktuelnu koronavirusnu epidemiju - Zdravstveni radnik u zaštitnom odelu)

Koronakriza, korentena, koranač. To su samo neke od novih reči koje su se, kako piše češka agencija ČTK, pojavile i "primile" u Češkoj u reakciji na aktuelnu koronavirusnu epidemiju. Prema Mihaeli (Michaela) Liškovoj, koja se u Institutu za jezik Akademije nauka Češke Republike bavi istraživanjem novih jezičkih izraza, novih reči, proisteklih od "koronavirusa", je već na stotine!

Ove nove reči unose se u bazu podataka Neomat novih izraza koja je pristupačna onlajn. Često, međutim, prema Liškovoj, ovi izrazi nastaju radi društvene zabave. Većina njih će, verovatno, po prestanku epidemije biti zaboravljeni. U databazu je već uneseno novih 80 reči koje počinju sa "korona" i 11 sa "corona", a ima ih sigurno već mnogo više.

Danas nikog više neće, po rečima Liškove, iznenaditi reči kao što su koronanakaza tj koronazaraza, koronoepidemija, koronodeprese tj koronodepresija, koronopanika, korontena tj karantin zbog korone, a koronač znači, naravno, bolesnik od korone virusa.

(Gotovo svi ovi spojevi su sasvim razumljivi i na srpskom jeziku, kao i na drugim slovenskim jezicima) 

Na bogatstvo češkog jezika i inventivnost u jezičkoj praksi ukazuju posebno izrazi kao što su koronaidiot ili kovodiot  (za čoveka koji se ponaša neodgovorno u pandemičnoj situaciji). Ima, međutim, izraza koji se teže izgovaraju ili su manje uspeli kao na primer, koronapokalipsa ili koronagrilsezona.

U aktuelnoj situaciji stvaraju se i drugi novi izrazi koji reaguju na novu situaciju, na primer, "škola u pižami" za školu na daljinu tj preko televizije.

Takozvani neologizmi, tj nove reči u jeziku, niču često pod uticajem događaja u društvu. Važan razlog, odnosno motiv jeste zabava, olakšanje u pshički zahtevnoj situaciji, ili zabavaljanje drugih. Naravno, zato u toj neformalanoj situaciji nastaje i ne malo vulgarnih reči.

A koji će se novi izrazi održati i posle "koronakrize" pokazaće, naravno, vreme. Za neke od navedenih se, međutim, već sada može tvrditi da će trajati...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...