Broj pušača u svetu više ne raste

M.L.

Broj pušača i drugih korisnika duvana na svetu pao sa 1,4 milijarde koliko je iznosio 2000. godine na 1,3 milijarde lane
(ilustracija, Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine umre od posledica konzumacije duvana oko osam miliona ljudi)

Svetski rast broja pušača po prvi se zaustavio, što može značiti preokret u globalnoj epidemiji koja je odnela živote desetina miliona ljudi. To je krajem protekle sedmice obznanila u izveštaju, objavljenom u Londonu, Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Pokazalo se da napori u pojačanju borbe protiv pušenja daju rezultate.

"Mnogo godina bili smo svedoci trajnog rasta broja muškaraca koji puše ii na neki drugi način konzumiraju duvan. Sada, po prvi put vidimo da se njihov broj smanjuje, jer su vlade postale strože prema duvanskoj idustriji", izjavio je, kako prenosi AP, generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreisu.

Dok je 2000. redovno konzumirala duvan trećina svetske populacije, 2015. to čini četvrtina. U apsolutnim brojkama je broj korisnika duvana pao sa 1,4 milijarde u 2.000, na 1,3 milijarde prošle godine. Oko 80 posto korisnika duvana činili su pušači.

Prema WHO, svake godine umre od posledica konzumacije duvana oko osam miliona ljudi, pri čemu među njima oko 1,2 miliona su takozvani pasivni pušači.

Statistika je pokazivala od 2.000 smanjivanje broja žena pušača, lane je njih bilo čak oko 100 miliona manje. Istovremeno, broj pušača se povećavao svake godine za oko 40 miliona. Sada se, međutim, pokazuje da se taj rast zaustavio i WHO očekuje ubuduće i smanjivanje njihovog broja. Do 2025. bi se broj pušača, muškaraca i žena, trebalo da se smanji za oko 37 miliona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...