Zeman o Havelu: Divio sam mu se kao disidentu, ali predsednik je bio loš

M.L.

Aktuelni predsednik Češke smatra prvog predsednika slobodne Čehoslovačke, potom i Češke, za "precenjenog političara". Naprotiv, visoko ceni svog prethodnika Vaclava Klausa, a divi se Tomašu Masariku
(ilustracia, Miloš Zeman, predsednik Češke)

Ovih dana, povodom 30-godišnjice "plišane revolucije", u javnosti se pojavilo mnoštvo različitih, većinom pozitivnih ocena o bivšem predsedniku Vaclavu Havelu koji je postao najizrazitiji simbol ove revolucije u slobodnoj Čehoslovačkoj, a potom i u samostalnoj Češkoj.

Tim povodom, ugledni češki nedeljnik Refleks (Reflex) piše da "zanimljiv pogled na Havela" ima sadašnji predsednik Češke Miloš Zeman. Na jednoj strani, prema njegovim rečina, on se divio Havelu kao disidentu ali njega u ulozi predsednika države smatra za "lošeg". A označio ga je i za "našeg najprecenjenijeg političara".

Zeman je, u intervjuu 2004. godine, najtiražnijem češkom dnevniku "Mlada fronta dnes" (MFD), kako navodi "Refleks", izjavio:

"Uvažavao sam ga kao disidenta ali sam kasnije došao do nazora je on naš najprecenjeniji političar. Mnoge njegove aktivnosti su bile nepromišljene, nekad i kontraproduktivne. Na primer, glupa amnestija 1990, potom izvinjenje Sudetskim Nemcima, pasivnost prilikom razbijanja Čehoslovačke i još mnogo toga". Na konkretno pitanje da li je Havel vladao dobro, ili loše Zeman je odgovorio: "Loše".

O dobu kada je Vaclav Havel u komunističkom režimu bio disident, Zeman je nedavno, 28. oktobra prilikom predavanja odlikovanja na Praškim Hradčanima, ovo rekao:

"Rado bih ovom prilikom s poštovanjem i divljenjem pomenuo Vaclava Havela koji je bio na čelu novembarske revolucije 1989. i na čelu Povelje 77. Tokom onih 12 godina, takođe, most između Povelje i nastanka Građanskog foruma, ispunjenih zatvorom, bolestima ali i stvaranjem mnoštva prijatelja koji su bili njegovi saradnici i koji su učestvovali u pregovorima sa komunističkim režimom. Pregovori koji su bili uspešni, a tokom kojih se nije razbila nijedna tabla, niti je prolivena i jedna kap krvi".

Zeman je kao uspešnog predsednika označio svog prethodnika na mestu šefa države, inače pre toga prethodnika i na mestu premijera, Vaclava Klausa. Njemu je ove godine dodelio najviše češko odlikovanje – Orden Belog lava. U tom istom intervju "Mladoj fronti-dnes" on je o Klausu ovo rekao:

"Viđali smo se na seminarima koje smo organizovali za vreme normalizacije (tojest posle 1972 – prim.ML) i na njima oba držali predavanja. Pripadali smo raznim strujanjima. Uprkos tome smo se respektovali. Uvažavam inteligentne ljude koji imaju drugačije mišljenje. Ali, ne i glupake samo zato što bi imali ista mišljenja kao ja".

A šta je sadašnjeg predsednika ljudski spajalo sa prethodnikom?

"Izvestan prezir prema uobraženim glupacima koji ne krijemo. Rekao bih, on unekoliko obzirnije nego ja", rekao je tada Zeman. 

Zeman se, kako je ovim povodom rekao MFD-u, najviše divi prvom čehoslovačkom predsedniku Tomašu Masariku (Masaryk).

"To je jedini češki političar koga bih uzeo za svog učitelja, tojest stepen više od poštovanja. Bio mi je neizmerno inspirativan", izjavio je on pre 15 godina.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...