Umro sovjetski disident Bukovski

M.L.

Ovaj neurofiziolog i posac upozorio je 70-ih godina na zloupotrebu psihijatrskih bolnica u SSSR-u radi zatvaranja disidenata
(ilustracija, poznati sovjetski disident Vladimir Bukovski)

Juče je, u 76-oj godini života, umro jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata, Vladimir Bukovski koji je 70-ih godina upozorio na zloupotrebu psihijatrijskih bolnica u Sovjetskom Savezu radi zatvaranja disidenata.  Umro je, kako javlja AP, od srčanih tegoba u Kembridžu gde je od 1976. živeo u egzilu.

Ovaj neurofiziolog i pisac bio je 60-ih i 70-ih godina smatran za jednu od najznačajnijih ličnosti disidentskog pokreta u SSSR-u. Njemu je 1971. uspelo da prošvercuje u inostranstvo materijale o korišćenju duševnih bolnica za kažnjavanje disidenata. Ti dokumenti izazvali su jake antisovjetske proteste u svetu posle čega je sovjetski režim bio prinuđen da postupno odustane od ovakve prakse.

Zbog "antisovjetske agitacije" Bukovskij je proveo 12 godina u sovjetskih kazamatima, radnim logorima i psihijatrsijskim ustanovama. Konačno je, nakon pregovora izmedju Moskve i Vašingtona, decembra 1976. razmenjen za zatvorenog lidera čileanskih komunista Luisa Korvalana (Corvalan). Od tada je neprestano živeo u Kembridžu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...