LINČOVANJE POLICAJCA

Dragomir Jovanović

Navijači Crvene zvezde, linčovanjem policajca, brutalno su odbranili svoju teritoriju i pokazali da je akcija policije još jedna u nizu zasnovanih na pogrešnoj proceni da je reč samo o huliganima

Pokušaj ubistva policajca na specijalnom zadatku Nebojše Trajkovića, na stadionu, za vreme utakmice Crvena zvezda-Hajduk, bilo je direktan prenos linčovanja Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Užasne scene koje su zabeležile kamere, paljenje bakljom nesrećnog policajca, njegovi pucnji iz pištolja, odsustvo straha napadača i zakasnela intervencija njegovih kolega, pokazali su svu manjkavost sprovodjenja reda ali i primene pomenutog Zakona od strane države i to najviše u njegovom kaznenom delu. Za sociologe to je posebna tema, za policiju takodje, a za političare - ogledalo njihove nespremnosti da se sa problemom uhvate u koštac.

 

polic.pres 

Policajac opkoljen napadačima (foto: Pres)

 

Prizori policijske nemoći                    

Poruka o policiji emitovana je putem svih medija, slikama izbezumljenog i dezorijentisanog Trajkovića, i ona glasi: ’’Mi smo nemoćni, prestrašeni, selektivni i instrumentalizovani’’. Policajac bez odeće, prebijen i ponižen, dokaz je trenutnih dometa policije. To "svi znaju" i posmatraju svaki dan ispred vidjenijih kafića u Beogradu gde se nalaze bezobrazno parkirani "besni" automobili na sred ulica, koje ta ista policija samo zaobilazi. Čak ispred stana ministra Jočića u Njegoševoj ulici u Beogradu, koji čuva na desetine policajaca u civilu i bar jedan saobraćajac, ispred nekoliko kafića nedodirljivi parkiraju svoje "kamione" i - nikom ništa!

           

Navijači Zvezde su poslali jasnu poruku: ’’Sever je naš i tu smo jači od države i policije. Tu važe naši zakoni i tu mi zavodimo red’’. To je pitanje primarne borbe za teritoriju i, može se reći, pitanje časti (za navijače - naravno). Policija zna da se na Severu stadiona Zvezde vodi bitka za uspostavljanje reda. To zna i država ali vladajući političari, očigledno još nisu otplatili kredite nastale zaduživanjem još za paljenje Skupštine Jugoslavije petog oktobra 2000. godine. Oni su taoci Severa baš kao što su bili taoci mafije iz Šilerove ulice.

 

Samo, navijači Crvene zvede u očima naroda ne predstavljaju mafiju, već opštenarodni bunt protiv režima i represije. Njihovo oličavanje svenarodnog otpora nastalo je još u vremenu Tita a pojačano prvim javnim otporom Arkanu kada mu u Srbiji niko nije smeo da stane na senku. To je respekt koji su oni stekli i sada ga brane svim sredstvima. Sever je za njih Kosovo i oni upravo žele da pokazuju "kako se Kosovo brani".

 

Ne samo huligani

Lopta je u dvorištu policije, odnosno države koja treba da pokaže da je dosadašnja blagonaklonost prema navijačima, posebno u kažnjavanju kada ih policija već privede, bila posledica neuskladjenosti propisa a ne strah od njihove grupne reakcije. Poznato je da su Delije sa Zvezdinog Severa tako dobro organizovane da mogu u svakom trenutku da napune bilo koju tribinu, bilo kojim povodom. Činjenica da su oni trenutno jači od sopstvenog kluba koji se povodom ovog linča policajca oglasio poltronskim saopštenjem (o FSS da i ne govorimo), upozorava da država ima posla ne jedino sa huliganima već sa pokretom, armijom odanih koji imaju svoju organizaciju i teže autonomiji. Oni su jasno stavili do znanja da žele da ona bar na stadionu bude potpuna. Van stadiona oni su takodje jaki, "imaju ledja’’ i najbolje advokate koji ih brane pred sudovima. Jednom rečju: velika je greška posmatrati ih samo kao huligane.  

 

U suštini problema sa navijačima nalazi se otpor represiji prema njima, kako oni nazivaju primenu zakona i prisustvo policije na stadionima. To je i njihova borba da im se prizna zrelost i sposobnost za civilizovano ponašanje. To je i borba protiv huliganizacije ljubitelja fudbala i bunt protiv kriminala u društvu i, ma kako to možda izgledalo suludo, oni ne žele ograde na stadionima i spremni su da se u tom slučaju ponašaju kao sav normalan svet. Ovako, oni se osećaju kao u kavezu za divlje zveri, pa tako i reaguju kad im čuvar upadne u kavez. Sredstva koja koriste su zastrašujuća ali ona demonstriraju njihovu odlučnost u toj borbi. 

 

Može li se sprovesti zakon

Ne treba očekivati ništa od Crvene zvezde jer vodje navijača sede u Skupštini kluba, ni od FSS jer su ti isti navijači - jedini sposobni da smene Terzića (predsednik FSS, prim. red.), već od države Srbije. Ne treba ni kopirati engleski model, tačnije model Margaret Tačer, nekadašnje premijerke ove ostrvske države, koja je posle Hejsela i katastrofe koju su izazvali navijači Liverpula, primenila model sklanjanja potencijalno opasnih za vreme odigravanja utakmica. Tačerova je onda u stvari primenila tadašnji jugoslovenski model sklanjanja potencijalno opasnih za vreme Titovih javnih nastupa. Ovde i sada treba napraviti sopstveni model za kontrolu najorganizovanije navijačke populacije Evrope - navijača Crvene zvezde!

 

Ministar policije Jočić ne treba samo da naloži akciju stručnjacima iz policije koji su već godinama spremni za obračun sa huliganima jer se u suštini ne radi samo o huliganima. Neophodno je da napravi dogovor sa svojim kolegama iz Vlade da rigorozno sprovode zakon (da bude dosledan i u uklanjanju bezobrazno parkiranih vozila ispred sopstvene a, naravno, i kuća svih nas), da paralelno pokrene istrage o korupciji i nameštanju utakmica u našem prvenstvu i prilikom učešća naših klubova u evropskim takmičenjima (to već radi Interpol), i da nas zaštiti od kriminalaca koji u ložama naših stadiona puše tompuse. Tada će i na sever našeg najvećeg stadiona policajac moći slobodno da udje i biće poštovan. Do tada, nesrećni policajci prolaziće kao Trajković ako uopšte budu smeli da prodju pored severne strane stadiona Crvene zvezde.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...