Zagađenost vazduha pojačava agresivnost kod ljudi

M. L.

To je, prema novoj američkoj studiji, prateća pojava klimatske krize ali jedna od najopasnijih
(ilustracija, Agresivni ljudi)

Što je vazduh zagađeniji, ljudi postaju sve agresivniji i sve više skloni nasilnim krivičnim delima, glavni je zaključak nove američke studije koju su sačinili naučnici s državnog univerziteta u Koloradu. Oni su, kako javlja AFP, ustanovili da postoji veoma visoka korelacija između visoke mere zagađenosti vazduha i ljudske agresivnosti.

Na studiji su zajednički radili istraživači iz oblasti ekonomije, klimatologije i statistike. Uspelo im je da dokažu da se u Sjedinjenim Državama u celini, čak i kratkotrajna izloženost zagađenom vazduhu - može izraziti u pojačanoj sklonosti ka nasilnim krivičnim delima.

"Reultati su fascinantni i frapantni", izjavio je Džef Pirs (Jeff Pierce), jedan od autora studije. "Izloženost zagađenom vazduhu izrazito povećava učestalost krivičnih dela, posebno što se tiče takozvanog domaćeg nasilja", dodao je on.

U zaključku se ističe da rezultati ovog istraživanja važe verovatno i za druge sredine s visokom zagadjenošću vazduha, posebno za velike kineske gradove kao što su Peking i Šangaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...