Slovenački vajar radi na statui Trampa od osam metara!

M. L.

Vajar Tomaž Šlegl delje drveni kip "slovenačkog zeta" kao "komentar njegove populističke politike". Nedavno je u u Sloveniji već nastala "ironična skulptura" Trampove supruge Melanije...
(foto, spomenik Trampu u Sloveniji)

Slovenački umetnik Tomaš Šlegl (Schlegl) radi na drvenoj statui američkog predsednika u nadprirodnoj veličini, na svom placu u selu ispod Kamnika, na oko 30 kilometara severno od Ljubljane. On to čini, kako javlja AFP, "kao komentar populističke politike Trampa, što u Sloveniji, koja je rodna zemlja njegove supruge Melanije, izaziva kontraverze".

Drvena skulptura, visoka osam metara, u prvi plan ističe Trampovu veliku glavu, i jaku vilicu i predstavlja ga s pesnicom koju podiže prema nebu. 

KipMelanijeTramp-

Kip Melanije Tramp u njenom rodnom mestu u Sloveniji

Ova statua nastaje ubrzo posle kipa Trampove supruge Melanije koji je postavljen u njenom rodnom selu Sevnici, nekoliko desetina kilometara od Šleglovog sela. Kip je prikazuje u plavoj haljini s rukama podignutima ka nebu. Neki žitelji Sevnice su ovaj kip označili kao "uvredu" jer im tu "Melanija više liči na Snežanu (onu sa sedam patuljaka-prim.ML) nego na prvu damu SAD. A Melanija je nacionalna slovenačka junakinja jer se popela na vrh SAD", izjavila je izvesna 66-godišnja gospođa Katarina iz Sevnice.

Sam umetnik ističe u izjavi AFP-u, da kip radi "kao komentar Trampove  populističke politike"... Po prvi put u svetu od II svetskog rata pobeđuje populizam, pogledajte samo britanskog premijera Džonsona (Johnson), Trampa, našeg predsednika (Borut Prahor-prim.ML), mađarskog premijera Orbana... Kuda to svet ide", pita se Šlegl koji, kako kaže, želi da "ljudima otvori oči".

Tramp je predstavljen u odelu s njegovom obaveznom crvenom kravatom, u pozi koja podseća na njujorški Kip slobode. Šlegl dodaje da je u kip ugradio "mehanizam koji ume da izraz lica Trampa promeni od veoma ljubaznog tokom nedelje do zaista užasnog tokom vikenda što simbolizuje licemerstvo populističkih političara".

Reakcije meštana iz sela Šlegla su podeljene. Neki su kip označili za "dobru ideju". Ali, AFP napominje, takođe, da je ove nedelje na kip naleteo s traktorom nepoznati sused. Neki kritičari su na internetu označili statuu da je "ružna", kao "štetu za drva" i da "kao takva ne stoji našoj lepoj zemlji".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...