Indonezija seli glavni grad na Borneo

M. L.

Džakarta, koja s okolinom ima 30 miliona stanovnika, je veoma prenatrpana i zagađena
(ilustracija, Džakarta, glavni grad Indonezije, neće to više biti)

Indonežanski predsednik Joko Vidodo (Widodo) najavio je zvanično na danas održanoj konferenciji za štampu selidbu glavnog grada iz Džakarte na ostrvu Java na indonežansku stranu ostrva Borneo koje Indonezija deli sa Malezijom i Brunejom.

indonezija-mapa-ostrva

Indonezija - mapa ostrva

Kako prenosi AP, o preseljenju glavnog grada je odlučeno posle višegodišnjih detaljnih studija. Kao optimalna lokacija za novi glavni grad po broju stanovnika najveće muslimanske zemlje na svetu (prema popisu iz 2014. ima ih 262 miliona) pokazala se provincija Istočni Kalimantan, preciznije oblast između pokrajina Penajam Paser i Kutai Kartanegara.  Kompletna selidba trebalo da se obavi tokom narednih deset godina.

O gradnji novog glavnog grada u Indoneziji se diskutuje već više decenija. Odluka o tome da se glavni grad preseli doneta je ove godine u aprilu, a sada je precizirano gde će se preseliti.

Prenatrpana Džakarta na, takođe, prenatrpanom ostrvu Java, broji oko deset miliona žitelja, a šira aglomeracija čak 30 miliona. Grad je suočen sa velikom prljavštinom i smogom a, takođe, i čestim,

veoma razornim poplavama zbog uništavanja šuma u okolini, haotične gradnje i otpadaka koji pretrpavaju vodotokove.

Slična preseljavanja gavnih grada izvršilo je u novijoj istoriji više država, na primer, susedna Malezija, pa Brazil i Kazahstan.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...