U Švedskoj zabranjeno pušenje i ispred kafana

M. L.

Dosad je bilo zabranjeno samo unutar ugostiteljskih objekata. Vlada utvrdila cilj da Švedska do 2025 postane "zemlja nepušača"
(foto, Niklas Kvarnstrom, koji je pokrenuo Facebook grupu protiv zabrane pušenja na otvorenom, pozira fotografu u švedskom gradu Malmeu)

Od prekjuče u Švedskoj, kako javlja DPA, važi zakon koji zabranjuje pušenje ispred kafana, restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Dosada je zabrana važila samo unutar njih.

Ministarstvo zdravlja je, ovim povodom, istaklo da ovaj zakon smatra novim važnim sredstvom borbe za javno zdravlje. Na ovaj način trebalo bi da se dalje smanji broj ne samo aktivnih nego i pasivnih pušača. Na prostoru ispred kafana i restorana poslednjih godina, tojest otkad je uvedena zabrana pušenja unutar ugostiteljskih objekata, upadljivo su se i u velikom broju okupljali pušači i tu pušili u društvu.

Osim ovih javnih prostora, novim zakonom je propisana zabrana pušenja i na stanicama gradskog prevoza, peronima autobuskih i železničkih stanica, kao i na javnim igralištima.

Vlada Stefana Lefvena (Lofven) je istakla kao cilj da Švedska do 2025. "postane praktično zemlja nepušača".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...