Istok Nemačke za azilante pet puta manje bezbedan

M. L.

Tamo gde ima najviše stranaca, manja je verovatnoća da će doći do napada na azilante
(ilustracija, Pasau na granici Austrije i Nmeačke, kancelarija za prihvat izbeglica)

Strancima koji traže azil u istočnim pokrajinama Nemačke prete deset puta veće opasnosti, nego u zapadnim pokrajinama, da postanu žrtve krivičnih dela iz mržnje. O tome je u petak javila agencija DPA, pozivajući se na studiju Instituta ZEW u Manhajmu.

izbegli-natpis-

Nemački demonstranti nose natpis: "Izbeglice, niste dobrodošli, vodite svoje porodice kući"

Prema nalazima ovog istraživanja, verovatnoća napada na azilante je najmanja upravo u delovima Nemačke u kojima ima najviše stranaca. Najznačajniju ulogu u tome ima koliko dugo iskustvo lokalno stanovništvo ima sa doseljenicima. Broj napada na strance u regionima s prethodnim malim udelom stranaca u stanovništvu je veći nego u regionima koji strance primaju od ranije.

Pod pojmom krivična dela iz mržnje u studiji se podrazumevaju kako politički motivisan kriminal tako i, na primer, podsticanje na mržnju, ispisivanje kukastih kstova, fizički napadi, podmetanje požara.

Između 2013. i 2015. u jednom istočnonemačkom okrugu sa udelom stranacama u stanovništvu manjim od tri posto, po useljenju hiljadu novih azilanata - na 100 hiljada stanovnika dogodilo se između dva i tri incidenta iz mržnje. U isto toliko velikom okrugu na zapadu zemlje bilo je svega  0,4 do 0,6 ovakvih incidenata (pet puta manje).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...