Vernici su srećniji nego ateisti i društveno angažovaniji

M.L.

Istraživanje pokazalo još da su vernici druželjubiviji, redovnije izlaze na izbore, vode zdraviji život, manje piju i puše
(ilusttracija, Povodom hramovne slave, patrijarh srpski Irinej 19. decembra 2018. godine na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Nikolajevskoj crkvi u Zemunu)

Vernici su građanski i društveno utemeljeniji od ateista i zbog toga su u svom životu i srećniji od njih. To je glavni zaključak studije koju je na osnovu širokog istraživanja u 20 zemalja sveta sačinio Pju riserč centar iz Vašingtona.

Istraživanje je, kako prenosi britanski list Independent, obuhvatilo u prvom redu hrišćanske zemlje ali u uzorku su bili i podaci iz nekoliko zemalja Afrike i Azije.

Vernici su, kako se pokazalo, druželjubiviji, društveno angažovaniji, redovnije izlaze na izbore, uključeniji su u razne društvene aktivnosti... A, takođe, imalju zdraviji životni stil, manje piju i puše. Sve to ih čini srećnijim od ateista a, verovatno, može se dodati, i žive duže...

Isrtraživači su podelili ispitanike u tri kategorije – aktivni vernici (bar jednom mesečno učestvuju u bogoslužbi ili nekoj sličnoj aktivnosti), neaktivni vernici (u verskoj aktivnosti učestvuju manje od jednom mesečno) i ateisti koji verske aktivnosti sasvim ignorišu.

Anketa je pokazala da se više od trećine anketiranih aktivnih vernika u SAD oseća veoma srećnim u svom životu. U 12 ostalih zemalja došlo se, takođe, do sličnih rezultata – vernici se izrazito osećaju srećnijim nego ateisti. Ni u jednoj zemlji nije bilo drugačije, nešto više ili manje, svuda su se vernici osećali srećnijim.

Istraživači dodaju da bi, ipak, trebalo provesti dalje studije koje bi detaljnije proverile povezanost religioznosti i osećanja sreće. Nije se moglo dokazati da ta osećanja proizlaze direktno iz odlazaka na bogosluženje. Istraživači su skloniji stavu da je to povezano s ukupnim dobrovoljnim učešćem u raznim društvenim organizacijama i ukupnom participacijom u društvu koja ljudima donosi osećaj satisfakcije vezama koje grade. A ateisti su znatno manje uključeni u te aktivnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...