Vatrenim oružjem ubijeno skoro 40 hiljada Amerikanaca

M.L.

Prošle godine zabeležen najveći broj ovakvih smrtnih slučajeva od 1979. tj otkad se vodi ova evidenacija
(ilustrtacija: Istraživanje je pokazalo da 22% odraslih osoba u SAD-u poseduje pištolj, a svaka ta osoba u proseku ima 4,8 komada oružja)

Prošle godine od vatrenog oružja umrlo je 39.773 Amerikanaca. To je, kako javlja SiEnEn (CNN), najveći broj ovakvih smrtnih slučjeva od 1979. tojest otkad se vodi ova statistika. 

Podrobnu analizu je sprovela neprofitna organizacije Fondacija za edukaciju radi zaustavljanja oružanog nasilja (EFSGV - Educational Fund to Stop Gun Violence).

Od 1999. broj ovakvih slučajeva se dosad povećao za preko 10 hiljada. Samoubistvo je 2017. vatrenim oružjem izvršilo 23.854 muškaraca-  najviše za poslednjih 18 godina. Ukupno je muškaraca ubijeno ili su se sami ubili bilo 23.927.

Amerikanci poseduju u ličnoj svojini skoro polovinu ukupnog vatrenog oružja u zemlji. Na 100 ljudi u Americi dolazi 120 komada vatrenog oružja, dakle - više nego jedan „po glavi“.

"Svakog dana u proseku je lane od vatrenog oružja umiralo 109 Amerikanaca. To nasilje je javna zdravstvena epidemija koju je moguće rešiti samo javnim zdravstvom. Zato konačno moramo preduzeti korake kao što su obavezna evidencija prodaje i uvođenje dozvola za kupovinu oružja, i druga pooštravanja zakona", ističu ovim povodom iz ove fondacije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...