Česi - šampioni kupovina na popust

M. L.

Nemci svega 17 posto kupovina obave na popust, Srbi 27 posto, Hrvati 39...

Međunarodna kompanija GFK, koja se bavi kompleksnim istraživanjima tržišta, sprovela je u susret „Crnom petku“ (krajem novembra), istraživanje potrošačkih navika u pojedinim zemljama u pogledu kupovina na popust. Prema tim, upravo objavljenim nalazima, ubedljivi šampioni štedljive, odnosno kupovine na popust u regionu srednje i (jugo)istočne Evrope su Česi – oni čak 51 posto svih svojih kupovina obavljaju na popust, tojest kako se to sada najčešće kaže na akcijama.

mapa-zemljepostedljvosti-

Na drugom mestu su Hrvati – 39 posto. Zatim dolaze Slovaci sa 38 posto, Austrijanci 32, Mađari 29,  Bugari 28, Srbi, Makedonci i Crnogorci 27 i Rusi 26 posto. Znatno iza njih je Poljska, gde se svega 20 posto kupovina  obavi na akcijama, zatim dolaze Rumunija (18) i Nemačka (17 posto) a na samom dnu tabele je Ukrajina sa svega sedam posto.

Česi, koji su, inače, poznati po štedljivosti, pa ih zato njihovi poljski susedi nazivaju "slovenskim Jevrejima", štede preko cele godine da bi se tokom Božićnjih i novogodišnjih praznika "otkačili" i za poklone svojim najbližima, ali i rođacima i prijateljima, potrošili koliko i od njih znatno bogatiji Nemci. No, i tada poklone nastoje da kupe na nekom popustu, rasprodaji i tome slično.

To s popustima je u Čekoj otišlo toliko daleko da je nedavno ustanovljeno kako se čak 70-80 prodaja obavlja uz neki popust. Zato Ministarstvo trgovine namerava da reguliše šta se može smatrati kupovinom na popust. Mada, kako neko reče, zašto ljudima oduzimati zadovoljstvo koje imaju od toga da su nešto kupili jevtinije (navodno) i tako uštedeli...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...