Koliko košta sreća

M. L.

Prema nekim istraživanjima dosta je i 75 hiljada – iznad toga ispitanici nisu, navodno, osećali povećanje osećanja sreće. A ima i mišljenja da se to ne može izmeriti

Naučnici se već dosta dugo spore oko toga koliko treba da zarađujete novca da biste bili srećni. Prema većini studija i procena, kako rezimira televizija CNBC, radi se o sumi, odnosno zaradi od nekoliko desetina hiljada dolara, bliže granici od 100 hiljada.

Tezu da je sreća jednaka količini novca na računu, testirali su istraživači s Prinston univerziteta.

Prema njihovom zaključku, formula da je sreća čoveka direktno vezana za količinu novca na raspolaganju važi, ali samo do određene granice. "Respondeneti sa primanjima višim od 75 hiljada dolara nisu s višom sumom od toga osetili nikakvu veću sreću", saopštili su autori studije.

U magazinu Grad i zemlja (Town and Country) tvrde da nam je za osećaj "totalnog spokojstva" potrebno mnogo više kada se radi o zadovoljavanju ličnih strasti kao što su filantropija, podrška umetnosti... a da se uz to vodi  i punokrvni život sa svim ostalim vrednostima. Radi svog istraživanja stvorili su model srećne porodice: bogati par sa dvoje dece, koji živi u Njujorku, a ima domove za odmor u Karibima i Hemptonu, decu daje u privatne škole, ima stan na Petoj Aveniji, daje redovno novac u karitativne svrhe i ima svoju zbirku umetnina. Plaćaju domaćicu, kuvara i vozaća. Takav žvot stoji oko 100 miliona dolara.

Dosta stručnjaka smatra da, ipak, ne postoji neka precizna suma novca koja bi garantovala životnu sreću.

"Sama cifra vrednosti imovine nije toliko važna koliko kako ste do nje došli i šta s njom nameravate", tvrdi Robert Frank, moderator emisije Tajni život superbogatih. S njim se slaže Rejčel Šerman (Rachel Sherman), sociolog čije istraživanje pokazuje da "ljudi koji imaju iste količine novca na raspolaganju, mogu sasvim drugačije odgovoriti da li je to dosta ili malo i o tome govoriti sasvim različito". 

Da ogromni imetak ne mora nužno značiti i srećan život, smatra i poznati milijarder "investitorski mag", Voren Bafet (Waren Buffet) koji je, sa imovinom od 78,4 milijari dolara, treći najbogatiji čovek na svetu. 

"Za veliku sreću bilo bi mi dovoljno oko 100 hiljada dolara godišnje", ocenjuje on. Bafet bi, kako kaže, mogao kupiti sve što je na prodaju  u svetu ali o sreći odlučuju i neke druge stvari.

"Sreo sam ljude koji imaju desetine kuća i mnoštvo drugih stvari, ali ja i dalje živim u istoj kući koju sam kupio 1958. Mogao bih potrošiti gomilu para za kuću koja bi me učinila srećnijim, ne bih u tome nimalo oklevao, ali za mene je ta naša potojeća kuća najdraža na svetu, jer su u njoj sve naše uspomene a u nju rado dolaze i naši prijatelji", zaključio je on. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...