Da li krave i koze treba da imaju duge rogove – tema referenduma!

M. L.

O tome se juče glasalo u Švajcarskoj, zemlji poznatoj po referendumima
(ilustracija, praznik povratka švajcarskih krava sa letnjih planinskih pašnjaka u zimovnike: da li je bolje da imaju rogove?)

Švajcarci su juče na referendumu glasali o jednom, na prvi pogled sporednom, pitanju koje je podelilo ovu bogatu alpsku zemlju – treba li da budu dotirani farmeri koji ne skraćuju kravama i kozama rogove nego puštaju da im "prirodno" rastu?

Referendum je inicirao 66-godišnji farmer Armin Kapo (Capaul) sa severa Švajcarske, koji sam sebe označava za "buntovnika". On tvrdi da razume krave i koze dublje nego drugi i zalaže se za dotiranje njihovog odgoja. Prema njegovom predogu, svaki farmer bi dobijao dotaciju od 190 švajcarskih franaka za jednu rogatu životinju. To bi, kako smatra, učinilo da se smanji rezanje rogova njima.

svajc-armin-krave

Armin Kapo

"Moramo respektovati krave, takve kakve su. Ostavite im njihove rogove! Pogledate ih, one uvek glavu drže uspravno i ponosne su! Kad im odrežete rogove, one su tužne", izjavio je on agenciji Rojters.

Tri četvrtine švajcarskih krava, koje su u ovoj zemlji nacionalni simbol i omiljena turistička atrakcija, imaju odrezane rogove ili nemaju ih uopšte od rođenja. Kapo tvrdi da rogovi pomažu kravama u komunikaciji i regulisanju telesne temperature.

On je za ovu promenu lobirao godinama ali bez uspeha. Konačno je rešio da prikupi 100 hiljada potpisa za referendum, koliko je potrebno za raspisivanje celonarodnog referenduma. Ovom farmeru s dugom sedom kosom i crvenom pletenim kapom to je uspelo i tako je on postao medijska zvezda, a Švajcarci o tome glasaju.

Prema poslednjim istraživanjima, teško je utvrditi da li će Kapo dobiti svoju "bitku za dostojanstvo rogate stoke". Zemlja je, naime dosta podeljena oko toga.

Njegov predlog će verovatno podržati kritičari "odrogavanja" koje se vrši tako što se teletu pale usijanim železom rogovi koji još nisu ni izrasli iz kože. To je, prema njima, neprirodno i veoma bolno. Nasuprot tome, pristalice rezanja rogova to izjednačuju sa kastracijama pasa i mačaka i tvrde da je to stvar bezbednosti.

S predlogom Kapoa se ne slaže ni vlada, prema kojoj bi to koštalo godišnje oko 30 miliona franaka. To čini oko jedan posto ukupnih državnih dotacija za poljoprivredu. A osim toga, vlada smatra da je u zemlji postalo uobičajeno da se na referendumima rešavaju stvari koje ljudima nisu tako bitne i da u poljoprivredi ima mnogo važnijih problema...

Referendumi su zaista popularni u ovoj zemlji. Dosad, ove godine bilo ih je već 10 (i slovima deset).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...