Blumberg daruje svom nekadašnjem univerzitetu 1,8 milijardi dolara!

M.L.

Tim novcem će se stipendirati siromašni studenti, u koje je spadao i sam Blumberg kada je studirao na njemu
(Majkl Blumber dao je najveću donaciju ikada u istoriji Amerike za koledže i univerzitete, Univerzitetu Džon Hopkins gde je diplomirao 1964. godine)

Verovatno nijedan univerzitet na svetu nije dobio dosad takav dar kao Univerzitet Džon (Johns) Hopkins. Američki milijarder Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) poklonio je juče, kako javlja AFP, svojoj alma mater 1,8 milijardi dolara (Alma Mater je latinski izraz, koji se zadnjih sto godina koristi umesto izraza "moje sveučilište". Izvorno na latinskom izraz Alma Mater znači "Majka Hraniteljica". Korišćen je u antičkom Rimu kao naziv za boginju majku, međutim još češće je korišten u srednjevekovnom hrišćanstvu kao naziv za Devicu Mariju)!

Iz tih para, kako je saopštio darodavac, finansiraće se stipendije studenata iz porodica s niskim primanjima. I sam Blumberg je nekad spadao u te studente... Kako kaže, on sam je imao sreće da je mogao studirati zahvaljući studentskim kreditima i radu u univerzitetskom naselju.

"Moja diploma mi je otvorila vrata koja bi za mene, inače bila zatvorena, i omogućila mi da živim američki san", napisao je vim povodom 76-godišnji milijarder u Njujork tajmsu (NYT - The New York Times).

Školovanje na elitnim univerzitetima u SAD stoji sada godišnje više od 50.000 dolara što je za mnoge mlade talentovane ljude nepremostiva prepreka.

Blumberg je prvi put darovao novac Univezitetu Džon Hopkins godinu dana pošto ga je završio – tada je to bilo pet dolara. U međuvremenu, on je više puta poklanjao novac ovom univerzitetu, dosad ukupno, 1,5 milijardi dolara. I na to sada još 1,8 milijardi! U tom kontekstu on je u članku u NYT-u, istakao da nije dovoljno samo darovanje pojedinaca univerzitetima nego studiranje mora mnogo više podržavati vlada.

Blumberg, rođen u porodici koja je pripadala srednjoj klasi, obogatio se kao investicioni bankar i kasnije kao osnivač poznate novinske agencije Blumberg. Bio je gradonačelnik Njujorka u periodu 2002-2013. kao 108. po redu. Bio je republikanac a danas je na listi demokrata i jedan od brojnih koji razmatraju kandidaturu za predsednika na izborima 2020.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...