Nostalgično dve trećine građana velikih zemalja EU

M. L.

Neočekivano veliki broj građana Nemačke, Francuske, Italije, Poljske misli da je svet bio ranije bolji nego sada. A najnostalgičniji medju njiima su Italijani

Čak 67 procenata (nešto više od dve trećine) žitelja pet velikih evropskih zemalja smatra da je svet ranije bio bolji nego sada. Najnostalgičniji su Italijani kod kojih taj procenat iznosi čak 77 posto.

To su glavni nalazi ankete, koju je nedavno među građanima pet zemalja EU – Nemačke, Francuske, Italije, Poljske i Španije, na uzorku od 11 hiljada ispitanika, sprovela nemačka fondacija Bertelsman.

Neobično je u ovome da nostalgiji podležu više oni koji naginju političkoj desnici. A takvi su, kako istovremeno pokazuje ovo istraživanje, znatno više od drugih građana, kritični prema imigraciji.

Od pet navedenih zemalja, najmanje su nostalgični prema prošlosti Poljaci, verovatno zbog svojih još svežih iskustava iz vremena kada im je zemlja bila u sovjetskom bloku. Ipak, njih 59 posto se rado seća prošlosti.

Nostalgičnost raste s godinama ispitanika. U starosnoj grupaciji do 25 godina ovakva osećanja je imalo 52 posto anketiranih, a u u grupaciji od 56 do 65 godina 70 posto. I kada su u pitanju mladi, najnostalgičniji su Italijani – čak 64 posto njih prošlost vidi kao bolju od sadašnjosti. Nasuprot tome, nostalgičara među mladim Poljacima ima svega 35 procenata. Rezultati pokazuju, takođe, da su među mladim ispitanicima  nostalgiji više naklonjeni muškarci (53 posto) od žena (47 posto).

Pogled na prošlost ima veze i sa političkom orijentacijom – 53 posto onih koji se prošlosti rado sećaju su na desnoj strani političkog spektra. Nasuprot tome, 58 posto onih koji se nerado sećaju minulih vremena, sebe označava za levo orijentisane. Ta povezanost je najjača u slučaju Nemačke. 

"Nostagičnost je znak visoke mere nesigurnosti u društvu", interpretira nalaze istraživanja njegova autorka Izabel Hofman (Isabell Hofmann). Upravo glorifikacija prošlosti, nekad i s negativnim konotacijama prema sadašnjosti, može ponuditi oslonac i stabilnost - prema Hofmanovoj.

Većina od 53 posto nostalgično orijentisanih građana pet zemalja EU je uverena da "nam migranti otimaju radna mesta", a 78 posto smatra da migranti ne mogu da se integrišu u nova društva. Kod onih koji se ne sećaju rado prošlosti, taj odnos je suprotan – samo njih 30 posto se boji za radna mesta,  a 63 posto smatra da je imigracija za ekonomiju u biti - pozitivna


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...