Sveštenik silovao, odštetu plaća crkva

M. L.

Presuda poljskog suda donosi pravu revoluciju u presuđivanju ovakvih slučajeva
(ilustracija, Posetioci u Katedrali u Krakovu, Poljska)

Sud u Poznanju doneo je nedavno presudu kojom je Katolička crkva osuđena da maloletnoj žrtvi, koju je silovao njen sveštenik, isplati odštetu od milion zlota tj nešto manje od 240 hiljada evra. Osim toga, crkva će morati doživotno da isplaćuje žrtvi mesečno po 800 zlota odnosno oko 190 evra. Informisao je o tome ekskluzivno, najugledniji poljski list Gazeta viborča (Wyborcza) koji tvrdi da je u pitanju revolucionarna presuda jer po prvi put u ovakvim slučajevima odštetu mora platiti crkva, a ne sveštenik kao počinilac.

"Da taj čovek (sveštenik) nije propovedao veru i da nije bio duhovnik, verovatno se nikad ne bi ni sreo sa žrtvom", obrazložila je presudu sudija Ana (Anna) Losik. Ukratko, Crkva snosi odgovornost za ovo silovanje i posledice prema građanskom zakoniku koji utvrđuje odgovornost poslodavca za štetu koju zaposleni izazove prilikom posla koji mu je poveren.

Presuda nije pravosnažna, pravo žalbe ima instanca Katoličke crkve u čijem okviru je ovaj sveštenik vršio dužnost. Sveštenik je, inače, već ranije zbog ovog silovanja pravnosnažno bio osuđen na četiri godine zatvora.

Pre šest godina nadbiskup Jozef Mihalik (Michalik), koji je tada bio na čelu poljskih katoličkih biskupa, izjavio je povodom jednog sličnog slučaja da Crkva neće isplaćivati nikakve odštete i da ih žrtve moraju tražiti od počinioca.

Prema Gazeti Viborči, Crkva je ponudila nekadašnjoj maloletnoj žrtvi, sada odrasloj ženi, finanijsku pomoć. Ako bi je primila, ona bi se praktično odrekla drugih potraživanja. Zato se i odlučila da odšetu traži preko suda. 

O crkvenoj žalbi sud će odlučivati 20. septembra. Ako bi presuda bila potvrđena to bi bio veliki obrt s obzirom na mnoga silovanja i zloupotrebe dece u seksualne svrhe koje su počinili sveštenici, što je duboko uzdrmalo poslednjih godina naročito Katoličku crkvu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...