Nudisti u pariskom parku

Aleksandar Manić

Opština Pariz je, deo Vensenske šume, otvorila za nudiste
(foto, Pariski nudisti u Vensenskoj šumi)

Letnje temperature, tokom druge polovine aprile, izmamile su Parižane na terase kafića, na obale Sene i Marne i u brojne parkove, od kojih su najposećeniji Bulonjska šuma (850 hektara), na zapadnoj ivici grada, i Vensenska šuma (1.000 hektara), na istočnoj strani. Oba parka, engleskog tipa, prošarana su desetinama kilometara puteva i staza, a u svakom se nalazi i po nekoliko jezera. Tokom neradnih dana, veliki broj građana dolazi u ove parkove da se odmori, prošeta ili da trči. Tako je bilo i ovih dana, kada se popodnevna temperatura kretala i do 30°.

Vrućina pogoduje svlačenju

Šetajući Vensenskom šumom, nedovoljno obavešteni Parižani, našli su se u čudu kada su, u srcu parka, naišli na potpuno gole ljude koji su se sunčali na prostirkama i preklopnim stolicama. Naime, krajem avgusta prošle godine, opština Pariz je, deo (7.300 m²) Vensenske šume, otvorila za nudiste. Hladan septembar nije dozvolio nudistima da dugo uživaju na travnjacima parka, tako da su bili primećeni tek ove godine, u aprilu, zahvaljujući visokim temperaturama.

Prostor za nudiste nije ograđen, niti zatvoren i jedino nekoliko panoa upozoravaju neobaveštene prolaznike gde se nalaze. Normalno, van ovog prostora, izlaganje golog tela na javnim mestima podleže kazni do godinu dana zatvora i globi od 15 hiljada evra.

Vensenski nudistički teren je u skladu sa pravilima civilizovanog ponašanja, te su zabranjeni egzibiicionizam i voajerizam, kao i fotografisanje bez dozvole. Dnevno odmaranje i druženje pariskih ljubitelja nudista, poveren je Pariskom društvu nudista (ANP). Članovi ovog udruženja građana paze da se posetioci ponašaju pristojno, ali i da se po okolnom žbunju ne zadržavaju voajeri privučeni mnoštvom golih tela.

fra-nudisti-pariz-tabla

Akt u slikarstvo i nudistički susreti

Pored obaveštavanja o nudizmu, ANP, takođe, organizuje različite animacije u Vensenskoj šumi. Prvi piknik, u saradnji sa udruženjem Imaginat, održaće se 8. juna. Tema susrteta biće akt, nago telo, u slikarstvu. U nedelju 24. juna, tokom narednog piknika u parku, održaće se prvi Pariski nudistički susreti.

"Francuska je bila prva zemlja nudizma, tako da je ovaj prostor u Vensenskoj šumi odgovor na tražnje Parižana – kaže Žilijen Klode-Penegri, jedan od čelnih ljudi Pariskog društva nudista – proba načinjena krajem prošlog leta pokazala se uspešnom, tako da nastavljamo ove godine."

Nudistički prostor Vensenske šume otvoren je svakoga dana od 8 do 21 časa i nalazi se u blizini Vensenskog dvorca, pored ornitološke opservatorije sa koje posetioci mogu da posmatraju šumske ptice, a da ih ne uznemiravaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...