Vladika pod kritikom zbog pada satelita

M. Lazarević

Ruski trotonski meteosatelit M-18 i još 18 objekata nestali su posle lansiranja s novog ruskog kosomodroma. Tim povodom doveden je u pitanje "kvalitet ritualnih crkvenih obreda blagoslovenja" pred lansiranje satelita
(Krajem novembra raketa "sojuz 2.1 b" lansirana sa satelitom Meteor-M, nije odletela u planiranu orbitu već je pala u okean blizu Antartika)

Ne samo tehnička ili ljudska greška nego i "božji faktor" može stajati iza gubitka satelita od tri tone Meteor-M i još 18 pratećih objekata koji su, kako javlja Rojters, nestali ubrzo posle nedavnog lansiranja s novog ruskog kosomodroma Vostočnij. To proizilazi, naime, iz izjave visokog ruskog pravoslavnog duhovnika Andreja Kurajeva koji je, posle neuspešnog starta ovog satelita i pratećih objekata, izrazio sumnju u kvalitet ritualnih crkvenih obreda blagoslova, obavljenih tokom ceremonije uoči lansiranja.

Ukratko, prema Kurajevu, problem može biti u "nekompetenciji" vladike (arhepiskopa) Save koji je satelit blagoslovio. 

"Neobično je da crkva pruža određene usluge ali ne snosi nikakvu odgovornost za njihov kvalitet", ukazao je kritički on na suštinu problema u izjavi radio-stanici Govorit Moskva. Posebno se zadržao na činjenici da sveštenik, koji je poškropio raketu svetom vodicom, nije bio ni odeven kako treba.

On smatra da crkveni velikodostojnici čije blagoslovljenje se nije pokazalo uspešniom treba da budu ukoreni. Oni bi morali da preispitaju svoju savest i da upitaju Boga "zašto nije uslišio njihovu molitvu". To se tiče, po njegovim rečima, i izvesnog oca Joana koji je svojevremenno blagoslovio nuklaernu podmornicu Kursk koja je potonula 2000. s posadom od 118 članova. Jedan drugi sveštenik tvrdi, međutim, ovim povodom da se obred ne može shvatiti kao "nekakva magija".

Tradicija blagoslovljenja kosmičkih raketa traje u Rusiji oko 20 godina. Iz zvaničnih ruskih izvora je od 2010.  objavljeno da je bio neuspešni start lansiranja nosača raketa u ukupno 12 slučajeva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...