Nastavlja se gradnja famoznog hotela u Pjongjangu

M. L.

Sve više je znakova da sadašnji vođa Severne Koreja nastavlja gradnju hotela koji liči na ogromnu interkontintalnu raketu
(Nezavršeni hotel u Pjongjangu)

U okolini skeleta grandioznog hotela Rjugjong u Pjongjangu, koji je počeo da se gradi još pre 30 godina, dok je zemljom vladao Kim Il Sung, deda sadašnjeg lidera Kim Čong Ila, prema informacijama od turističkih vodiča, sve više ima građevinskih radnika u šlemovima i građevinskih dizalica.

Takođe, i najnoviji snimci iz satelita glavnog grada Severne Koreje, troipomilionskog Pjongjanga, pokazuju, kako piše britanski Dejli mejl (Dalily Mail) da se u blizini piramidalnog kostura hotela, visokog 330 metara, podižu barake u kojima će stanovati građevinski radnici. Dizalice su zabeležili snimci turista koji su nedavno posetili ovaj grad, od kojih se čuje kako se priča da će uskoro biti, zbog potreba radova, otvoreno nekoliko prvih spratova.

hotel koreja pjong

Hotel "Prestonica vrba", ponovo u izgradnji

Hotel, u prevodu, nosi ime "Prestonica vrba" koje se često pridaje Pjongjangu a, prema projektu, treba da ima 105 spratova i ukupnu površinu prostora od 360 hiljada metara kvadratnih hotelskog, ugostiteljskog i poslovnog protora. Gradnja, u koju je do tada uloženo oko 75 miliona dolara, prekinuta je 1992, i bila na kratko obnovljena krajem prošle decenije pa ubrzo ponovo prekinuta. Da je završen na vreme, bio bi najveći hotel na svetu. 

hotel-pjongjang-gradnja-

Pojava dizalica pored hotela Rjugjong (foto lapresse.ca)

Sve to govori da je lider Severne Koreje Kim-Čong-Il odlučio da nastavi gradnju ovog hotela koja ima u političkom smislu prestižni značaj za njegove ambicije  da svoju zemlju unapredi u veliku vojnu, političku i svaku drugu silu. Gradnju ovog hotela, koji mnoge podseća najviše na siluetu transkontinentalne rakete, započeo je njegov deda 1987. Prvi znaci oživljavanja oko ove građevine registrovani su još u avgustu, a sada je sasvim jasno da počinje završna gradnja ovog najrerepezentativnijeg objekta glavnog grada Severne Koreje. 

Dovršavanje ove zgrade ima veliki psihološko-politički značaj i za sadašnjeg vladara, kao i elitu oko njega, u vreme kada je ova zemlja, zbog nepopustljivosti u svom nuklearnom naoružavanju, postala trn u oku Sjedinjenim Državama, posebno njenom predsedniku Donaldu Trampu koji ne bira reči u pretnjama režimu Kim Čong Ila. Gradnja hotela, jednostavno, treba da pokaže koliko se u Pjongjangu mari za ove pretnje. A neko će možda i reći da se sa gradnjom hotela namerno otezalo – čekalo se da zemlja dobije prave interkontinentalne rakete.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...