Predsednik "dramatično ograničio pijenje alkohola"

M. Lazarević

Ovo je juče u Češkoj bila udarna vest. Miloš Zeman, ipak, to nije učinio samo zbog skorašnjih predsedničkih izbora, na kojima će se izgleda ponovno kandidovati (i verovatno pobediti)
(Miloš Zeman, predsednik Češke)

Predsednik Češke Miloš Zeman izrazito je, kako danas piše najugledniji list u ovoj zemlji Lidove novini (LN),  "promenio režim života". Prema informaciji koje su LN dobile iz predsedinikovog najužeg okruženja, on je po preporuci svojih lekara "dramatično ograničio pijenje alkohola".  Promena na bolje je zapažena već prilikom nedavne posete šefa države Usteckom okrugu.

"Kao uvod za zdravicu prilikom dolaska samo je gucnuo ćinzano (vrsta italijanskog vermuta, dosta je omiljen u Češkoj – prim ML), potom se držao samo nealkoholnog pića", rekao je listu, pod uslovom da ostane anoniman, jedan od čelnih okružnih političara. To isto je predsednik učinio i prilikom zajedničkog ručka s glavešinama okruga.     

Promenu životnog režima od predsednika je zatražio šef njegovog lekarskog konzilijuma, bivši ministar zdravlja Marin Holcat. 

"S obzirom na dijabetes od koga boluje, preporučili smo mu, kao i svakom dijabetičaru, da ograniči alkohol. Pan predsednik toga se drži", izjavio je Holcat.

"Vrhunski eksperti u belim mantilima", kako piše list, pritiskali su već nekoliko godina na Zemana da to uradi. Ali, ovaj "poznati ljubitelj napitaka za odrasle i dobro pečene svinjetine" je dugo odolevao tim pritiscima. Rekao bi, na primer, citiraju LN, da "povrće voli samo preko transformacionog međuelementa koji se zove prase".

Istovremeno sa ovom promenom, ankete uoči skorašnjih prtedsedničkih izbora pokazuju da poverenje birača u Zemana raste tako da se može pretpostaviti da će on na njima pobediti i ostati još jedan madat na čelu države. I pored svih preterivanja sa alkholom (dnevno je pio preko pola litra poznate nacionalne rakije "beherovke" i zalivao pivom, koja se nisu brojala, teturajućeg hoda, zaplitanja jezikom, ponekad čak i nekontrolisanih izjava) ovaj političar, po vokaciji (vrhunski) ekonomista, po orijentaciji socijal-demokrata, ostaje ubedljiivo najjača politička ličnost na češkoj političkoj sceni, kao što su u svoja vremena bili Vaclav Havel i Vaclav Klaus.

Miloš Zeman je, kao i njegov prethodnik Vaclav Klaus, odlični poznavalac prilika na slovenskom jugu i često je prema sukobima u bivšoj Jugoslaviji i kasnijem razvoju prilika na ovom prostoru iskazivao objektivne stavove, koji su odudarali od uobičajenih na Zapadu. Kao i Klaus, podjednako dobro tj odlično govori i ruski i engleski, i ima uravnotežen stav i prema Rusiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...