Saudijci dozvolili ženama da voze kola

D. Ć.

Mediji iz Rijada objavljuju da je u pitanju „istorijsko dostignuće“, koje je naišlo na „radosne reakcije“ ženske populacije uz „duboku zahvalnost kralju“, dok rivali iz regiona podsećaju da je Saudijska Arabija jedna od najnazadnijih zemalja sveta kada su u pitanju ljudska prava. Odluka kralja Salmana stupiće na snagu u junu 2018.
(Saudijke za volanom, Tviter-Al Arabija)

Ženama u Saudijskoj Arabiji će biti dozvoljeno da polažu vozački ispit i sednu za volan. Ovo je poslednja zemlja u svetu u kojoj je i dalje na snazi zabrana vožnje za pripadnice lepšeg pola.

Državna agencija SPA je, naime, objavila da je kralj Salman doneo odluku „nakon što su razmotrene negativne posledice zabrane i pozitivni aspekti ako im se dozvoli da voze, uzimajući u obzir regulative Šerijata“. Većina verskih vođa, kako se dodaje u saopštenju, „ne vidi razlog da se ženama i dalje zabranjuje da voze“.

Ova vest je u utorak prostrujala kroz region. Dok saudijski mediji hvale odluku kao veliko „istorijsko dostignuće“, objavljujući poruke saudijskih žena na Tviteru u kojima se izražava „duboka zahvalnost“ kralju, javno mnjenje u rivalskom Iranu podseća da Rijad važi za najnazadniju zemlju sveta kada su u pitanju ljudska prava.

zene-Saudijskoj-Arabiji-s

Žene na ulici u Saudijskoj Arabiji (Midlist monitor)

Istorijski dekret

„Saudijski kralj Salman izdao je istorijski dekret, kojim će ženama biti dozvoljeno da imaju vozačke dozvole od sledećeg juna“, prenosi TV stanica iz Rijada Al Arabija. Naloženo je, takođe, visokim državnim telima, koja čine ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, rada i društvenog razvoja da se pozabave pripremom terena do juna 2018. kada će novi propis stupiti na snagu.

„Ovo je velika pobeda za žene iz Saudijske Arabije. Za ovo su se mnoge žene zalagale ne samo godinama, već decenijama. Svaki put kada bi pitale, rečeno im je da za to ’još nije došlo vreme’“, rekla je Latifa Šalan, članica saudijskog Šura veća.

Na vest je reagovao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravivši „pozitivan potez“ vlasti u Rijadu.

Oko 800.000 privatnih vozača

U medijskim izveštajima se podseća da većina porodica u ovoj zemlji ima privatne vozače, koji su zaduženi za prevoz žene i dece do škole, posla ili kada se ide u kupovinu. Prema poslednjim podacima koje prenosi Al Arabija, oko 800.000 muškaraca, većinom iz južne Azije, upravo obavlja poslove vozača. Međutim, ima i onih porodica koje nisu stanju da plate ovakve usluge, što ženama automatski otežava kretanje.

„Društvene mreže su pune radosnih reakcija saudijskih žena na istorijsku odluku kralja Salmana da dozvoli ženama da voze automobile“, nastavlja Al Arabija.

Bez odobrenja „muških staratelja“

Najnovija vest iz Rijada u skladu je sa nastojanjima da se najavljenim reformama popravi slika ultrakonzervativne monarhije, koja je decenijama na udaru kritika zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, objavljuje stanica PresTV iz Teherana. Saudijski ambasador u Sjedinjenim Državama dodao je i da ženama „neće biti neophodno odobrenje muških staratelja da polažu vozački ispit“. Pripadnice lepšeg pola iz drugih država-članica Veća saradnje zalivskih zemalja takođe će moći da sednu na vozačevo sedište u Saudijskoj Arabiji.

Ludžain al Hatlul, aktivistkinja iz Rijada koja je 2014. bila osuđena na 73 dana zatvora zbog vožnje, napisala je na svom Tviter nalogu samo kratko: „Hvala bogu.“ Manal al Šarif, koja je takođe izdržavala kaznu zatvora zbog kršenja ovog propisa, „tvitovala“ je da zemlja „nikada više neće biti ista“.

zene-Prvi-put-na-tribinama-stadiona-s

Prvi put na tribinama stadiona 23. septembra u Rijadu (AFP-PresTV)

Prvi put ušle na stadion

Stručnjaci koji se bave situacijom na Bliskom istoku podsećaju i da je ovo saopštenje došlo par dana nakon što je počela proslava nacionalnog praznika u Saudijskoj Arabiji, koji je prošlog vikenda obeležen događajima na kojima je dozvoljeno da prisustvuju i muškarci i žene. Naime, ženskoj populaciji je po prvi put dozvoljeno da uđu na međunarodni stadion „Kralj Fahd“ gde se održavao koncert.

Samo obeležavanje 87. godišnjice saudijske državnosti je bilo bez presedana, jer je uključivalo i brojne koncerte i performanse, što je u ultrarigidnom društvu ove zemlje zabranjeno. Na programu u gradu Džedi na Crvenom moru bili su koncert 11 arapskih muzičara, vatromet, avionske akrobacije i nastupi tradicionalnih narodnih plesačkih grupa.

„Preslikavanje“ Dubaija

Kako prenosi portal Midlist monitor s bazom u Londonu, čitav događaj je upriličen od strane vlasti kao deo reformskog plana nazvanog „Vizija 2030“, koji je počeo pre dve godine. Ipak, u zemlji koja se drži tvrde struje vahabi islama - koja zabranjuje događaje koji podrazumevaju prisustvo žena i muškaraca na istom mestu, koncerte, bioskope, ovakve odluke i dalje nailaze na otpor. Tako je i Dan državnosti kritikovan jer je „omalovažio religijsko osećanje“, promovišući, primera radi, i zaostavštinu Nabatejaca i njihovih hramova u kamenu, što se u ovoj islamskoj zemlji uzima kao „sramota“.

Državna agencija koja je zadužena za organizaciju proslave, naznačila je da su očekivanja da u 17 gradova Saudijske Arabije četvorodnevnom programu prisustvuje oko 1,5 miliona ljudi - premašena. Jedan od ciljeva „Vizije 2030“ jeste svakako da spreči da se odliva oko 20 milijardi dolara, koliko Saudijci potroše na predstave i zabavne parkove u Dubaiju i drugim gradovima u susednim zemljama. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...