Devedeset i peti rođendan atletskih legendi Zatopekovih

Milan Lazarević

Danas će se u njihovoj kući zapevati i srpska narodna pesma "Crven fesić mamo"
(foto, Emil i Dana Zatopek, snimljeni 1995.)

U kući slavne čehoslovačke atletičarke Dane Zatopekove seče se danas torta za njen 95. rođendan. Istovremeno se time obeležava i 95. rođendan, njenog još slavnijeg muža, atletičara - dugoprugaša, zvanog "češka lokomotiva," Emila Zatopeka,  koji se rodio na isti dan 1922.

zatopek-dana-

Dana Zatopek, (snimljeno 2012.)

Emil, rodom iz Koprivnice, proslavio se najviše na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. kada je pobedio na sve tri dugoprugaške trke - pet, deset hiljada metara i u maratonu. A Dana je na toj Olimpijadi bila olimpijska šampionka u bacanju koplja.

Emil, koga mnogi smatraju najboljim dugoprugašom svih vremena, bio je poznat po neverovatnoj snazi volje kojom je pobeđivao i fizički bol i umor. Umro je decembru 2000. godine.

zatopek-emil

Emil Zatopek na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. godine

Potpisnik ovih redova je 1996. kao dopisnik Tanjuga iz Praga, u okviru emisije RTS "Od našeg dopisnika", razgovarao s Emilom Zatopekom koji je, između ostalog, govorio o svojoj dubokoj vezanosti i prijateljstvu s jugoslovenskim atletičarima, posebno s Franjom Mihalićem.

"To su bili sjajni kamaradi, nikad neću zaboraviti naša zajednička druženja i večerinke". A potom je u mikrofon otpevao celu pesmu, od reči do reči, melodijski i tekstovno bez greške, "Crven fesić mamo" koju, kako je rekao, peva na svojim rođendanima. Sigurno se toga setila i Dana pa se zato danas u njihovoj kući opet peva ova naša stara, lepa narodna pesma.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...